Omul nepăţit, chiar văzând nu vede.

Informaticienii am zis şi mă repet, sunt personae cu mult peste medie ca inteligenţă. Ei conştientizează acest fapt şi de aceea au o siguranţă în tot ceea ce fac, cu mult mai mare decât al celorlalţi meseriaşi. tocmai de aceea, apar situaţii inexplicabile, căci ei nu-şi imaginează că fac anumite tipuri de greşeli, pe care ei le consider de-a dreptul copilăreşti, imposibil a li se întâmpla chiar lor.
Legenda zice că la un program spaţial, pentru a fi evitate orice eroare, s-a procedat la trei validări. Totul era perfect, doar că racheta în loc s-o ia în sus, făcea o buclă şi se prăbuşea. Nimeni nu-şi imagina că făcând trei validări se mai strecoară o eroare. După lungi căutări s-a descoperit că un programator a dat unele unei variabile ALFA_BETA, dar a mai definit şi variabilele ALFA şi BETA. La scrierea unei expresii artimetice, în loc de:
E = ALFA_BETA +GAMA-2
a fost scris:
E = ALFA-BETA+GAMA-2
Ceea ce genera dezastrul. Era clar că programatorul nu respectase o regulă elementară în a construe nume de variabile cât mai ortogonale, această regulă intrând în abc-ul stilului de programare de la orice limbaj.
Un alt programator care scria programe cu mii de linii sursă s-a aflat în situaţia neplăcută că rezultatele aveau mici diferenţe, iar corelaţiile dintre rezultate, căci avea chei de control, erau catastrofale. Omul s-a strofocat să găsească singur eroarea. Nu a reuşit. Un alt programator, cu mult mai mică experienţă a găsit că respectabilul său coleg, inversase doi parametrii din lista de parametric reali la un subprogram. Nici marele programator nu ţinuse seama de o regulă simplă în a alcătui listele de parametric şi de modalitatea de a face controlul facil al corespondenţei dintre lista de parametric reali şi lista de parametrii formali, pentru a vedea concordanţa dintre ei.
Orice informatician a fost confruntat cu situaţii jenante, căci fiind nepăţit, nu a luat măsurile de precauţie care să le evite. Chiar fiind în astfel de situaţii, el a fost atât de sigur pe el că necazurile vin de la alţii încât a căutat cauza în afara produsului realizat de el, ceea ce arată că văzând că livrabilul lui are o problem, iar stadiile precedente erau validate, nu avea capacitatea de a accepta că eroarea era în ograda sa, deşi ştie bine meserie, dar şi acest lucru mai joacă feste uneori.


Înapoi