Unde e un car cu înţelepciune, acolo sunt două de nebunie.


Informaticienii sunt oameni foarte inteligenţi, independenţi, au personalităţi puternice şi au spiritual de dreptate cu mult mai propunţat faţă de alte categorii socio-profesionale.>
Este cunoscut faptul, că numai în zona de producţie de avangardă a informaticii sunt necesari specialişti cu mult peste nivelul mediu de performaţă, creativi, eficienţi şi mai ales cu spirit de a colabora. Când am lucrat la roiecte şi a trebuit să-mi construiesc echipele, am avut criteria foarte stricte de a selecta colaboratorii, dintre acestea am inclus:
- punctualitatea,
- să nu vorbească pe la colţuri,
- să aibe curajul de a spune părerea înainte de a lua decizie,
- să folosească într-un număr limitat negaţia nu,
- dacă spune că o anumită chestier nu e bună, să spună cum crede el că e bine,
- să evite verbul a putea în exprimările sale,
- să elimine utilizarea verbelor la modul condiţional,
- rigurozitatea,
- să-şi assume responsabilităţi concrete,
- să ştie să se autoevalueze corect mai întâi el şi după aceea să-I evalueze pe alţii,
- să scrie despre ceea ce vorbeşte căci soluţiile trebuie prezentate sub formă de text,
- corectitudinea,
- obiectivitatea,
- să dea mai multe soluţii bune la o problem şi să facă analiză comparată a acestora,
- să gândească soluţii constructive de realocare de resurse, fără a se văita.
Am evitat să lucrez cu personae cu cărţi de vizită impresionante, un fel de mici genii, mai ales în cazul în care la urechi mi-au ajuns cazuri în care la 100 de probleme, respectivii ofereau două-trei soluţii genial, iar la restul până la o sută, soluţiile erau execrabile sau nu erau deloc. Eu nu eram pus să fac aplicaţii informatice spectaculoase, originale, ci era vorba de producţie pur şi simplu, adică de aplicat tehnici, metode şi procedure, cu character repetitiv şi nimic altceva. Am preferat să colaborez cu specialişti cu experienţă nu foarte mare, dispuşi să se afirme, care să dea dovadă de seriozitate în abordarea problemelor şi să respecte cerinţele formulate, fără a fi nevoie de tot felul de dialoguri şi de aprobări inutile pentru stadia intermediare. Sunt şi unii care vin şi te tracasează, cerând aprobare pentru fiecare pas făcut, ceea ce arată că nu stăpânesc meseria.


Înapoi