La vreme de nevoie şi cu lături stingi focul, dar se împute locul.

Sunt multe situaţii în care dezvoltatorul unei aplicaţii informatice sau al unui sistem informatic doreşte să facă economii consistente şi de aceea reutilizează cât mai mult din tot ceea ce are deja disponibil şi este verificat de practică. Excesul făcut se întoarce împotriva acestui mod de abordare întrucât aplicaţia informatică sau sistemul informatics dau senzaţia de lucruri cârpite, neomogene şi improvizate.
O astfel de abordare generază cu siguranţă o serie de carenţe care duc la scăderea fiabilităţii aplicaţiei informatice sau a sistemului informatics aflat deja în exploatare. Trebuie intervenit rapid, folosind uneori fortuity soluţii neadecvate, adică acele lături din proverb. Cu timpul, făcând şi alte corecţii se va vedea că din trecut vin necazuri din ce în ce în ce mai mari, căci improvizaţiile contaminează aplicaţia informatică sau sistemul informatic şi vorba proverbului, le face să pută, adică îl determină pe cel ce face mentenanţa să se gândească la a propune realizarea unei noi aplicaţii informatice sau a unui nou system informatics, aşa, ca la carte, nu din cârpeli.
Proverbul acesta se potriveşte cel mai bine tuturor celor care dezvoltă pompieristic aplicaţii informatice sau sisteme informatice, fără a stăpâni tehnologiile de ultimă oră şi fără a avea variante de soluţii, dintre care să fie aleasă acea variantă care să îmbine criteriile celor ce utilizează, cu cele ale celor ce dezvoltă. De prea multe ori am văzut situaţii în care este întrerupt un proiect tocmai din cauză că toate încercările de a aduce corecţii din mers, echivalentul lăturilor de stingere a focului, se ajunge din rău în mai rău, ceea ce face ca proiectul să fie imposibil de continuat pentru că:
- soluţia iniţială este primitivă şi nu ţine seama de cerinţele exprese ale viitorului utilizator,
- se folosesc resursele existente, specifice realizării livrabilelor ultimilor cinci sau şase ani,
- nu se procedează la a face analize de calitate încă de la elaborarea specificaţiilor,
- există o mare discrepanţă între definirea obiectivului, resursele financiare şi soluţie.
Toate carenţele în procesul de derulare a ciclului de realizare a aplicaţiei informatice sau a sistemului informatic, nu trebuie privite ca un incendiu care se produce doar la preluarea de beneficiar a livrabilului, ci ca mici incendii care se produc ori de câte ori se lucrează cu picioarele, iar lăturile sunt doar nişte paleative pentru a salva stadii intermediare şi nu pentru a remedia în mod real soluţia, ca produsul final să fie într-adevăr o construcţie de calitate, aşteptată de beneficiari.


Înapoi