Distrugerea

Distrugerea facultăţii

Despre mârşăvia discursului de politruc a unui jurist devenit şef peste tineretul comunist am mai scris şi din scârba pe care i-o port nu voi mai scrie. Despre judecători nu am o părere prea grozavă, mai ales că Ion ANTONESCU, Lucreţiu PĂTRĂŞCANU, Nicolae CEAUŞESCU au fost condamnaţi la moarte după ce nişte aşa-zise completuri de judecată au dat sentinţele pe care istoria le contestă cu insistenţă.
S-a aşteptat momentul când Manea MĂNESCU era plecat în străinătate pentru a-i aplica lovitura de graţie. în 24 de ore, ceea ce el a clădit cu trudă ani şi ani s-a ales praful. O facultate de succes s-a năruit prin alipirea cuvântului planificare, de3 parcă n-a existat niciodată. Ceea ce a urmat după transformarea Facultăţii de Calcul Economic şi Cibernetică Economică în facultatea de Planificare şi Cibernetică Economică se aseamănă cu invaziile popoarelor migratoare care au adus regres, sărăcie şi ignoranţă. Cei care aparţineau catedrei de Planificare veniseră cu solocitări arogante, deşi erau nişte descriptivişti primitivi, fără realizări, care erau cantonaţi în ceea ce însemna planificarea din URSS de prin ani'50.
Manea MĂNESCU a suportat cu stoicism toate nenorocirile şi aştepta momentul de a-i prinde la cotitură pe inamicii lui, moment ce nu a întârziat, iar ceea ce s-a întâmplat este uşor de gândit, ştiindu-l cât de răzbunător era. Nu le-a fost deloc uşor inamicilor lui, căci au fos urmăriţi şi în gaură de şarpe, mai ales că toţi cei din anturajul lui hiperbolizau toate mizeriile celor din zona planificării.
Să nu uităm că un timp Manea MĂNESCU a fost preşedintele Comitetului de Stat al Planificării-CSP, iar cei din catedra de Planificare se hrăneau cu elemente produse acolo. Manea MĂNESCU a introdus modelarea şi informatizarea în planificare, ceea ce determina creşterea decalajului între ceea ce predau vechii profesori şi ceea ce însemna cu adevărat planificarea. în acest fel, Manea MĂNESCU i-a forţat să ocupe posturi în catedra de Planificare cu absolvenţi ai facultăţii de Cibernetică şi numai aşa au reuşit respectivii să se alinieze cerinţelor moderne cu utilizare a metodelor ciberneticii în planificare. Răzbunare mai mare nici nu avea cum să fie, decât penetrarea citadelei descriptiviştilor stupizi, cu ciberneticienii viitorului.

Înapoi