Solutii

(Soluţii) ©

Cine vrea să aibă aplicaţii informatice sigure, trebuie să stabilească dacă:
- le vrea gratis,
- doreşte să cheltuiască,
- apelează la specialişti,
- lucrează de unul singur.
Este un progres remarcabil dacă cel ce are o aplicaţie informarică sau un conţinut digital pe care-l consideră valoros se gândeşte la nivelul de securitate pe care doreşte să-l atingă, căci de aici pornesc celelalte opţiuni.
Dacă aplicaţia informatică este de interes moderat, nu se justifică cheltuieli peste câştigurile pe care aplicaţia le generează. Se va opta pentru o formulă de securitate care:
- să asigure confortul necesar proprietarului de conţinut digital,
- să ţină sub control efectele negative ale oricărui acces neautorizat,
- să elimine transformările de conţinut digital prin erori de operare,
- să crească eficienţa procesul de restabilire a conţinutului digital.
Indiferent de soluţia adoptată, trebuie ştiut că se definesc proceduri care trebuie respectate cu stricteţe, căci modul de lucru cu merge şi aşa este în acest caz deosebit de păgubos.
Dacă se stabileşte ca structurile parolelor de acces să aibă o anumită structură, toţi clienţii vor respecta cerinţa, lucru extrem de uşor de realizat, printr-un program de analiză a textului parolei, cu imposibilitatea de a continua crearea unui cont dacă cerinţa nu este respectată.
Dacă se stabileşte că salvările de fişiere se facpe un anume suport, la interval de 5 zile, să zicem, toţi care crează şi lucrează cu fişiere vor proceda ca atare, fără a se crede că este mai şmecher dacă procedează altfel.
Dacă s-a stabilit că se va lucra cu un anumit antivirus gratis sau plătit, iar periodic, să zicel la două luni, se va face actualizarea acestuia, pe toate calculatoarele se va instala acel antivirul şi la termenele scadente se vor face obligatoriu actualizările.
Dacă s-a stabilit că din două în două zile se actualizează sistemul de operare, se va spune clar ce înseamnă acestă actualizare în detaliu şi din două în două zile se va face acest lucru.
Dacă se va stabili cum se începe lucrul şi cum se încheie lucrul pe calculator, nimeni nu va proceda altfel, deşi toată lumea este obişnuită să părăsească postul de lucru fără a încheia interacţiunea cu calculatorul prin activarea unei comenzi, ci prin închiderea brutală a echipamentului.
Se apreciază din ceea ce se întâmplă în societatea informaţională că nu există o soluţie general-valabilă de asigurarea securităţii sistemelor informatice, ci mai degrabă vorbim de reguli de urmat pentru a implementa soluţia de securitate adecvată fiecărei aplicaţii informatice, dar prin adecvare să înţelegem şi cât ne ţine buzunarul sau dacă efortul făcut mai şi merită, pentru a nu ne trezi că spunem că elefantul a născut un purice.
Soluţiile de securitate înseamnă în primul rând disciplină, în al doilea rnd disciplină şi în al treilea rând, tot disciplină.

(27 iunie 2019) 22 iunie 2019



                                                                                                                                                                                                    Înapoi