Natura unama

(Natura umană) ©

Omenirea a avut o şansă pe care a ratat-o şi anume şansa de a defini un domeniu şi de a-l feri de nenorocirile pe care răutatea umană a fost în stare să-l facă.
Informatica era domeniul dezvoltat de oameni inteligenţi, domeniu care a avut ca rol:
potenţarea forţei de muncă,
implementarea optimizărilor,
creşterea capacităţii de informare,
schimbarea de informaţii dintre cetăţeni prin poşta electronică,
dezvoltarea comerţului electronic,
asistarea de calculator a proceselor de instruire.
Ar fi fost extraordinar dacă informatica ar fi rămas orientată spre utilizarea de resurse în mod normal, aşa cum ar aştepta toţi. realitatea este cu totul alta. Au apărut viruşii, au apărut atacurile informatice, au apărut hackerii. Paralel cu toate nenorocirile din informatică au apărut:
securitatea informatică,
cybersecurity,
criptarea şi decriptarea,
licenţele software,
semnătura electronică.
Natura umană are şi o latură nefastă, ceea ce a dus în informatica într-o direcţie care duce de fapt la risipă de resurse căci:
deteriorarea de conţinut digital,
schimbarea în rău a parametrilor unui computer,
derularea acţiunilor de devirusare,
elaborarea de software pentru creşterea securităţii,
înseamnă eforturi duse în direcţia contra-productivă a unor oameni care ar fi trebui să facă cu totul altceva, adică să dezvolta, nu să distrugă sau să diminueze efectele celor care distrug.
Omul nu a fost în stare să facă acel salt necesar, pentru a folosi în scopul dezvoltării resursele oferite de informatică. Să dau un exemplu: sistemul bancar informatizat a dispus de toate elementele pentru a dezvolta acel optim care să-l ferească de excesele care să-l ducă în criza profundă din 2005-2015. Totuşi, datorită naturii umane care este caracterizată prin lăcomie nestăvilită a făcut exact ceea ce nu trebuie, ştiind că singura soluţie este salvarea sistemului bancar de către state, căci acest sistem deocamdată este văzut ca pilonul esenţial al economiilor naţionale. Sunt sigur că în 25 de ani când moneda virtuală va avea un alt echivalent decât cel de azi, care o face tot o monedă banală.
Sistemul bancar va suferi acea transformare care să-l facă de nerecuperat, lumea aşteptând criza financiară pentru a se descotorosi de el şi de băncile centrale şi de rezervele de aur, căci moneda virtuală ca lua locul acestui sistem cu toate racilele lui, căci bitul şi baitul sunt elemente mai mult decât perfecte, în timp ce aurul pur este atât de relativ încât are chiar miros pestilenţial. Natura umană este cea care întârzie transformările radicale, căci hoţul strigă hoţii şi de fiecare dată cei ce construiesc elementele de atac, construiesc şi antidotul pentru ele, ceea ce este tot o carenţă specifică naturii umane, pe care accidental o ridicăm în slăvi pentru inteligentă, capacitate de abstractizare, fără a fi deloc sigur că muştele sau viermii au mai puţină dotare intelectuală, căci limitele noastre impun modalităţi de analiză la un nivel de stupiditate greu de acceptat, din moment ce tot amintim în bătaie de joc câte ceva despre rezultatele unor cercetători englezi despre chestii extrem de trăsnite. 22 iunie 2019



                                                                                                                                                                                                    Înapoi