Lucruri simple

(Lucruri simple) ©

Noi avem o vorbă: nu ştie bărbatul ce ştie tot satul. Exact aşa stau lucrurile şi în cybersecurity. Adică, ne îndreptăm atenţia spre lucruri extrem de complicate, când în realitate, din cauza unor lucruri simple se produc cele mai grave alterări de conţinut digital.
Toată lumea ştie că parola de acces într-o aplicaţie este unică, dar mai ales este secretă şi numai cel care este proprietarul parolei trebuie s-o ştie şi numai el trebuie să acceseze cu parola aceea resursele unei aplicaţii informatice. Chiar dacă lumea ştie acest lucru, din raţiuni mioritice şi nu numai, parola este dată şi altor utilizatori, în vederea soluţionării de probleme, altelfel decât este stipulat în codul de etică.
Toată lumea ştie că periodic administratorul sistemului informatic se îngrijeşte de efectuarea de actualizări în sistemul de operare şi în aplicaţia propriu-zisă. Se ştiu multe lucruri, dar una este ceea ce se ştie şi alta este ceea ce se face. Mergând pe principiul că merge şi aşa, se produc întârzâieri sau pur şi simplu nanumite operaţii nu se execută şi după aceea se fluieră a pagubă, căci alterarea conţinutului digital odată produsă, este cu mult mai greu de a fi restabilit vechiul conţinut cu costuri decente.
Toată lumea ştie că salvările de conţinut digital se fac atunci când este indicat. Dacă utilizatorii procedează altfel, vor avea surprize ca să nu ştie ce este salvat şi mai ales să nu ştie dacă s-a efectuat sau nu salvarea conţinutului digital. Dacă se doreşte un management bun al aplicaţiilor informatice, cheile de control sunt necesare şi atenţionările legate de depăşirea termenelor sunt obligatorii.
Toată lumea ştie că aplicaţiile informatice date în exploatare curentă trebuie să fie auditate. Toată lumea ştie că după efectuarea celei mai mici modificări în aplicaţia informatică, procesul de auditare se reia. Auditarea se face de companii independente şi are costuri destul de mari. De aceea este evitată auditarea, ceea ce elimină din start garanţiile că între specificaţii şi aplicaţie există vreo concordanţă. Deşi toată lumea ştie aceste lucruri, mult prea repede se închid ochii la neefectuarea de audit, ca la o adică, toată lumea să ridice din umeri a neputinţă.

(25 iunie 2019)



                                                                                                                                                                                                    Înapoi