Coduri etica

(Coduri de etică) ©

Orice măsură ar fi luată de cei ce administrează sistemele informatice, fără ajutorul celor care operează curent cu bazele de date şi cu modulele respectivelor sisteme, lupta pentru menţinerea ca funcţionale a sistemelor, este pierdută.
Este deosebit de important ca utilizatorii de sisteme informatice să ştie ce este bine să facă şi ce nu trebuie să facă, pentru a contribui semnificativ la conservarea caracteristicilor de calitate a conţinutului digital pe care îl au la dispoziţie.
De aceea, la angajare, utilizatorii de sisteme informatice trebuie să semneze coduri de etică, adică nişte texte în care ei se angajează să deruleze nişte activităţi în concordanţă cu restricţiile impuse de cybersecurity şi să nu execute operaţiuni care periclitează securitatea sisemului informatic.
Multe dintre necazurile care se produc şi aici mă refer la alterarea conţinutului digital, au la bază operarea defectuasă, mai ales prin omiterea actualizărilor în bazele de date, căci nu trebuie neapărat să fie virusate aplicaţiile sau fişierele cu date, ci prin simpla actualizare incompletă sau defectuoasă, se deteriorează conţinutul digital, iar efectele sunt dintre cele mai neplăcute. Efectuarea de calcule eronate, efectuarea de plăţi a unor sume necuvenite, modificarea de preţuri fără legătură cu realitatea, sunt doar câteva dintre modalităţile de a distruge conţinutul digital, care nu au legătură cu cybersecurity, dar care sunt cu efecte similare atacurilor efectuate de hackeri.
Codurile de etică sunt făcute pentru oameni de onoare, ceea ce este greu de găsit în ziua de azi, mai ales că în Constituţia noastră acest cuvânt lipseşte.
Este bine ca personalul care relaţionează cu un sistem informatic să fie selectat cu grijă şi înainte de a începe lucrul să fie instruit. După ce s-a produs acea instruire, este bine ca fiecare persoană să semneze un cod de etică prin care se angajează să execute implementarea de proceduri exact aşa cum au fost prezentate la instruire. Se vor enumera exact modalităţile de lucru, dar şi principii care trebuie respectate.
Să ne imaginăm că utilizatorii n-ar cam trebui să acceseze fişiere de un anumit tip de pe posturile de lucru unde relaţionează cu sistemul informatic. Codul de etică trebuie să stipuleze acest aspect, iar utilizatorii care sunt oameni de onoare, nu vor accesa acele fişiere, iar dacă nu sunt, vor face exact cum cred ei, contribuind la compromiterea acţiunilor de combatere a neregulilor din sistemul de utilizare curentă a aplicaţiilor informatice.
(25 iunie 2019) 22 iunie 2019



                                                                                                                                                                                                    Înapoi