Vedete - George GRIGORIU

George GRIGORIU a fost mai întâi solist alături de fraţii săi Angel şi Teodor în formaţia Trio GRIGORIU, iar mai apoi a fost compozitor.
Nu voi scrie aici despre cântecele de muzică uşoară compuse de el, care au încântat multe generaţii, ci voi scrie despre cântecul Partidul CEAUşESCU, România a cărui muzică el a scris-o pe versurile lui Aurel STORIN. Ei, bine acest cântec:
- era cunoscut din difuzările foarte dese la radio,
- era interpretat la toate marile sărbători comuniste,
- se cânta la aniversările pe stadioane,
- era fredonat de elevi, studenţi şi muncitori.
Trebuie să spun aici că la o vizită prin R. P. Chineză, lui Nicolae CEAUşESCU i s-a făcut surpriza ca acest cântec să fie interpretat de 100.000 de solişti aflaţi pe un stadion, ceea ce l-a bucurat enorm pe CEAUşESCU şi probabil a declanşat ceea ce mai târziu s-a regăsit sub numele de Revoluţie culturală de tip european şi dâmboviţean în acelaşi timp.
Nu spun eu că melodia seamănă cu muzica lui Beatels, nu spun că numele lui George GRIGORIU era adulat şi nici că a făcut sau nu avere. Ceea ce-mi amintesc este faptul că el a fost vedeta incontestabilă a Epocii CEAUşESCU şi că mulţi compozitori şi preşedinţi se gândesc cu obidă că pe mandatele lor nu a apărut un GRIGORIU să le scrie un cântec, din moment ce National Arena avem şi indivizi obedienţi care să umple acest stadion doar pentru a cânta spre bucuria omului aşa-zis providenţial, s-ar găsi printre atâţia fomişti cu diplome de la Conservatori câţi mişună prin oraşele patriei în dorinţa de a găsi un job unde să nu se spetească de muncă.


Înapoi