Vedete - Folclorul

Folclorul a generat de-a lungul anilor adevărate vedete. Enumer aici pe:
Maria TăNASE
Ioana RADU
Maria LăTăREţU
Irina LOGHIN
Maria CIOBANU
Ion DOLăNESCU
Sofia VICOVEANCA
Benone SINULESCU
Lucreţia CIOBANU
Ileana CONSTANTINESCU.
Nu erau vremurile în care cântând pe stadioane, vedetele se şi umpleau de bani. Comunismul a avut regulile lui pentru artişti şi în egalitarismul de atunci, artistul era şi el om al muncii ca sudorul, strungarul sau matriţerul.
Când s-a încheiat colectivizarea Gheorghe GHEORGHIU-Dej a ţinut o cuvântare în faşa a 11.000 de ţărani, exact câţi muriseră la răscoala din 1907 şi acolo, a fost un spectacol de muzică populară, unde au cântat mulţi dintre marii interpreţi, vedete în acele condiţii vitrege dictate de comunismul rigid, primitiv şi orientat spre egalitatea în sărăcie a oamenilor. Acum sunt multe televiziuni de folclor, dar mari interpreţi nu mai sunt. Uneori mai apare câte un interpret, dar goana după bani, glorie şi apariţii în spectacole, are ca efect sigur pierderea lor în gloata celor care se screm să facă şi ei câte ceva, căci puţinele resurse cu care i-a dăruit natura nu le permite mai mult.
Cântece precum:
Puşca şi cureaua lată
Geaba sunt copil sărman
Cântec de nuntă,
sunt doar câteva din reuşitele acestor ani, restul fiind chestii ieftine, simpliste, predictibile, neinteresante şi mai ales cu valoare scăzută, adică făcături.


Înapoi