Şcoala - Olimpicii

Olimpicii sunt acei elevi absolut remarcabili, care participă la competiţii organizate pentru elevii cu calităţi intelectuale speciale, în vederea ierarhizării acestora şi recompensării lor cu premii 1, 2 şi 3 sau cu medalii de aur, de argint, respectiv, de bronz.
Există olimpici naţionali.
Există olimpici internaţionali.
Se organizează olimpiade la nivel local, orăşenesc, judeţean şi naţional pentru toate disciplinele din curricula şcolară.
Se organizează olimpiade internaţionale pentru matematică, fizică, chimie şi informatică.
Elevii din ţara noastră au câştigat multe medalii la olimpiadele internaţionale, crescând renumele şcolii româneşti. Liceele se mândresc cu olimpicii lor. Ar fi normal ca numele şi fotografiile olimpicilor să figureze la loc de cinste în liceele a căror glorie au adus-o. mai normal ar fi ca numărul de olimpici naţionali şi internaţionali să cântărească în balanţa acordării titulaturii de colegiu naţional unui liceu care solicită o astfel de avansare.
Descrierile istoriei unui colegiu, în mod obligatoriu trebuie să includă detalii legate de olimpicii săi, astfel încât aceştia să nu treacă neobservaţi, mai ales la momentele aniversare, când aceştia trebuie să fie invitaţii de onoare ai şcolii pe care au absolvit-o.
Se ştie că olimpicii naţionali şi olimpicii internaţionali au dreptul să se înscrie la orice facultate, fără a susţine examen de admitere. Este o recunoaştere a calităţilor lor excepţionale de către societatea prea preocupată de manele, falsuri şi dezbateri sterile pe probleme de doi bani şi pe risipa de resurse.
Mi-ar place dacă aş găsi un site cu toţi elevii olimpici, puşi acolo pe discipline, pe ani, pe liceele de la care au provenit, cu posibilitatea de a face regăsiri după chei multiple. Nu este o chestiune dificilă dacă se porneşte cu olimpicii anului 2019, apoi se merge spre olimpicii anului 2018 şi se coboară pas cu pas, până acolo unde sunt date cât de cât oficiale. Este posibil ca la minister să se găsească şi date referitoare la aceşti olimpici, căci olimpiadele se organizează sub egida ministerului, iar pentru participările la olimpiadele internaţionale fondurile se alocă de la minister şi tot ministerul este cel care îşi premiază olimpicii internaţionali. Totul este să se vrea, căci o şcoală care nu-şi cunoaşte şi nu-şi preţuieşte valorile şi istoria nu merită să existe ca entitate, căci şcoala prezentă, fără trecut nici viitor nu are.


Înapoi