Jurnalişti - Vocabular

Pentru a fi interesanţi, unii jurnalişti fac rabat de la normele de bază ale meseriei şi produc voit deformări ale realităţii, derutându-şi publicul care-i urmăreşte. Ei trebuie să înţeleagă faptul că şi în cazul lor se repetă povestioara cu Petre şi lupul, când Petre oierul satului a vrut să-şi sperie consătenii strigând de două ori că vine lupul să le mănânce orile, când de fapt lupul nu venise. Sătenii i-au sărit în ajutor şi au văzut că au fost păcăliţi. când a treia oară a venit lupul şi Petrică a urlat chemând ajutoare, sătenii au crezut că e o glumă, deci nu l-au mai luat în serios.
La jurnalişti tot aşa este. Ei văd în orice emisiune banală numai o ediţie specială, ei văd între politicieni doar războaie, doar neînţelegeri, conflicte ireconciliabile. Ei dau prea des breaking news la orice aiureală, care este de fapt o vechitură neimportantă. Pe vremea comuniştilor se vorbea despre limba de lemn. Ceea ce se face acum în televiziuni pentru a fi prezentat totul ca fiind ceva excepţional, folosind termeni neadecvaţi, prin repetare, tot limbă de lemn se cheamă, numai că este o limbă de lemn fără sens, care duce la pierderea audienţei în mod sigur.
Unii dintre jurnalişti, aici mă refer la cei slabi, macină vorbe, repetând lucruri şi introducând cuvinte de legătură căci lipsa de cultură vor ei să fie suplinită de folosirea lui acesta sau a lui acesta sau al lui acest în mod obsesiv, dincolo de saturaţie. Am numărat pe durata a două minute, la un jurnalist de teren folosirea pronumelor demonstrative de 11 ori, ceea ce mi s-a părut grotesc.
Nu am luat aici în discuţie gravele confuzii şi cacofoniile impardonabile pentru unii care fac prea mult caz despre educaţia lor şi de poziţia pe care o au, mai ales când îi privesc pe toţi ceilalţi de sus.


Înapoi