Memoria

De când există înregistrările audio, dar mai ales, de când înregistrările video se fac inclusiv cu telefonul mobil, nu mai scapă nimic din zicerile şi gafele fiecăruia dintre noi.
Schimbările radicale au apărut în clipa în care:
- stocarea informaţiilor nu mai este supusă nici unei restricţii,
- bazele de date multimedia operează după chei de regăsire multiple,
- costurile sunt suportabile pentru a stoca şi accesa orice,
- nu sunt necesare efortul de a proiecta, popula şi accesa baze de date cu clipuri şi fotografii,
- orice persoană are la dispoziţie tehnica de a surprinde instantaneele cele mai interesante.
Jurnaliştii sunt cei care trebuie să ştie să utilizeze bazele de date multimedia, base de date create tocmai pentru a fi accesate inteligent. Atunci când se creează o bază de date, fiecărui articol i se dau chei precum:
- nume de persoane,
- data înregistrării,
- tema,
- locul,
- categoria.
Arta celui care proiectează o astfel de bază de date este aceea de a construi acele chei de regăsire care să dea utilitate şi operaţionalitate bazei de date multimedia. Degeaba este o bază de date multimedia foarte bine garnisită, dacă nu are exact ceea ce trebuie, nume de persoane şi posibilitatea de a agrega chei. Să ne imaginăm că vrem să ştim ce a zis politicianul X despre politicianul Y. agregarea cheilor se va face cu operatorul şI, care în limba engleză este AND, căci bazele de date multimedia nu sunt cu software proiectat la Ghimpaţi, ci undeva prin iuesei, adică USA cum zicem noi localnicii.
Se zice că acela care deţine informaţia, deţine şi puterea. Este adevărat. Dar acela care are o arhivă completă cu clipuri şi poze şi documente, deţine totul, adică chiar face tot ceea ce vrea, numai idei să aibă. Oricare dintre jurnalişti este posibil să deţină propria sa bază de date multimedia, chiar în forme mai simple. Totul este să deţină o listă de coduri şi un tabel cu punerea în corespondenţă a codurilor cu diferite chei de regăsire. Prin sortări civilizate, jurnalistul va avea acces la ceea ce are nevoie. Condiţia este ca el să lucreze inteligent din start, căci orice conversie este deja o muncă de Sisif.


Înapoi