Cultura Integralele

Cultură - Integralele

Nu este vorba de matematică. Era cândva la un examen de analiză matematică de la Facultatea de Cibernetică şi a fost trimis unul de la o catedră unde totul nu presupunea matematică, să dicteze subiectele. Când a ajuns la semnul integralei, nefericitul a zis :
- Scrieţi şi voi un S mare, mult mai mare.
Sala cu candidaţi s-a tăvălit pe jos. Nu l-am ajutat pe individ, că a fost obraznic cu mine, el fiind lector fără doctorat, iar eu eram asistent universitar cu doctorat şi individual a vrut să-mi arate că el face diferenţa. După ce s-a făcut de râs, i-am zis că ăla e semnul operatorului de integrare. După ce i-am reproşat că era bines ă fie rezonabil de la început, i-am zis că n-am ce discuta cu el. Niciodată nu am mai discutat cu el, chiar dacă el şi-a dorit să facă acest lucru.
Să trec la subiect. Este vorba de integralele unor autori.
Integrala ENESCU înseamnă a publica toate lucrările lui George ENESCU şi a înregistra toate compoziţiile acestuia. Trebuie tipărite scrisorile, fotografiile şi memoriile marelui compositor. Am folosit cuvântul toate, deci nu se va face nimic pe bucăţele.
Integrala EMINESCU înseamnă a publica întreaga opera a lui Mihail EMINESCU, lucru care s-a fpăcut deja. Mai înseamnă a publica toate manuscrisele lui Mihail EMINESCU, toate fotografiile, toate monumentele, toate picturile dedicate operei poetului nepereche.
Acum nu se mai invocă în niciun caz imposibilitatea de a face acest lucru în condiţii economice. Acum există Internetul, iar pe 5 Gb sunt sigur că încap foarte multe informaţii şi orice sărăntoc dispune de banii pe a stoca orice pe acest spaţiu. Totul este să se vrea.
Aştept o strategie făcută de oameni de bun simţ, care pe bani puţini să se facă multe. Acum ceva timp, pe bani foarte mulţi s-a făcut un site cu poeziile lui EMINESCU. Sunt sigur că marele poet merita altceva decât acele texte, e adevărat, frumos ortografiate, dar orice aplicaţie web presupune criteria de regăsire, o interfaţă inteligentă. Sărăcia calităţilor acelor autori şi-a spus cuvântul. Despre un portal EMINESCU am scris eu cândva. Acolo trebuie să se regăsească tot ce se ştie despre Poet, inclusiv ceea ce a scris MACEDONSKI de şi-a stricat renumele pe vecie.
Noi nu suntem nici ca francezii, nici ca englezii şi nici ca germanii, adică să avem sute şi sute de mari scriitori şi compozitori şi pictori. Cu atât mai mult, misiunea realizării unor integrale devine mai realizabilă pe termen mediu. Totul este să nu se risipească energiile şi oamenii să dea dovadă de mai multă deschidere.


Înapoi