Analiza QCQ

Analiza - De la calitate spre cantitate şi retur

Foarte mult timp, politicienii şi propagandiştii au folosit niveluri calitative pentru a stimula activitatea celor din subordinea lor. Chiar diplomele acordate pe la învăţământul politic comunist aveau pe ele calificative, nivelul de foarte bine fiind extrem de frecvent.
Foarte multă lume are plăcerea de a se poziţiona în zonele de confort unde sunt oferite calificative generoase. Apar însă momente ale adevărului şi este cu mult mai interesant de a vedea nivelul cantitativ real. Nivelurile calitative conţin mult subiectivism.
Trecerea de la calitate spre cantitate este de fat momentul adevărului. Pasul următor, trecerea de la cantitate la calitate arată de fapt dacă societatea reconfirmă poziţia unei persoane. Noi credem că dacă am atins un anumit nivel de calitate şi dacă măsurăm cantitatea înseamnă că am făcut un progres mare. Trebuie văzut dacă nivelul cantitativ mai corespunde nivelului calitativ în care ne-am încadrat cândva.
Această pendulare este esenţială pentru fiecare dintre noi. Cine crede că chiar a făcut progrese, trebuie musai să facă itinerarul calitate-cantitate-calitate, căci viaţa este schimbătoare. Uneori cumpărăm ceva de calitate foarte bună cu un preţ. După ce a trecut timpul, mai trebuie să verificăm dacă cu aceeaşi sumă se mai cumpără cu aceiaşi bani un lucru tot cu aceeaşi calitate cum am făcut-o acum mulţi ani.
Nu este nimic neobişnuit la noi ca atunci când facem analiză să facem drumul calitate spre cantitate. Dacă suntem foarte ambiţioşi sunt multe posibilităţi de a modifica planul şi de a vedea dacă nivelul cantitativ obţinut se încadrează în alte condiţii în zona care ne duc spre calificativul cunoscut anterior. Cei ce evită realizarea unor astfel de trasee, vor avea mari surprize în viaţă, căci dinamica socială determină schimbări radicale, iar cei care cândva erau idolii unor largi colectivităţi, cu trecerea timpului nu mai au admiratori nici cât să intre într-un lift.
Drumul calitate-cantitate-calitate, asemănător cu ceea ce în economie cu circuitul Marfă-Bani-Marfă este de maximă importanţă în analiză, căci numai cei ştiu să-l traverseze corect vor avea premise realiste de a defini contextul viitoarelor acţiuni.
Lumea vorbeşte de evoluţia în spirală, iar spirala se construieşte din trasee de tipul calitate-cantitate-calitate-cantitate-calitate, · · ·,cantitate-calitate, îşi va asigura mersul specific evoluţiei conform spiralei, prin îmbogăţirea cunoştinţelor, ceea ce înseamnă de fapt progres.


Înapoi