Analiza calitatea

Analiza - Calitatea

Aprecierile calitative duc la concluzia că:
- produsul este bun,
- produsul este foarte bun,
- produsul nu este bun,
- elevul este foarte bun,
- elevul este bun,
- elevul este mediocru,
- elevul este slab,
- elevul este foarte slab,
- pacientul se simte foarte bine după operaţie,
- pacientul se simte bine după operaţie,
- pacientul se simte rău după operaţie,
- pacientul se simte foarte rău după operaţie,
- a plouat foarte mult,
- a plouat mult,
- a plouat puţin,
- nu a plouat deloc,
- este foarte frig,
- este frig,
- este bine,
- este cald,
- este foarte cald.
Oamenii sunt cei care fac astfel de aprecieri, căci se fac folosind aprecieri generale, aşa cum le simte fiecare dintre noi, comparând cu ceea ce ştim din experienţele anterioare. Este foarte important să fie aprecieri făcute cu responsabilitate şi obiectivitate. De cele mai multe ori, aceste aprecieri se fac fără a supăra pe cei din jur, mai ales că se construiesc ierarhizări. De regulă la concursuri unde se dă un mare trofeu şi 3 premii dar şi două menţiuni, prezentatorul din politeţe spune că toţi participanţii sunt câştigători şi le oferă diplome de participare şi buchete de flori la toţi concurenţii.
Se mai zice atunci când se face o înşiruire, ultimul, dar nu cel din urmă, deşi respectivul nu este ultimul în ordine alfabetică, ci după un punctaj. Tot pentru consolare, se folosesc numai superlative în prezentarea celor care sunt prezenţi, deşi aceştia sunt extrem de diferiţi, dar pe o scară valorică se ştie câte parale face fiecare.
Comuniştilor le plăceau numai superlativele şi de aceea abuzau de analize calitative unde totul era roz bombon, iar cel care nu ar fi corespuns era îndepărtat instantaneu din structuri şi nu mai pupa el reintrarea în nomenklatură în vecii-vecilor.
Este bine ca prezentările calitative să fie însoţite de indicatori cantitativi. Dacă vorbim de un şef de promoţie, este bine să zicem că el este excepţional, dar dacă zicem că el a terminat liceul sau facultatea cu media generală 10, deja am spus totul şi lumea va înţelege mai bine de ce este acela şef de promoţie.


Înapoi