Dosar securitatei

Dosar la securitate

Să nu creadă nimeni că cei 25 km de dosare câte s-au aflat în arhivele securităţii s-au scris singure sau au fost scrise doar de ofiţeri. Nu. Ele au fost scrise de:
- ofiţeri, într-o bună măsură,
- turnători cu simbrie, suficient de multe,
- turnători voluntari,
- turnători din plăcerea de a face rău,
- anonimi care urmăreau avantaje proprii.
Cei urmăriţi aveau nume de cod. Turnătorii cu simbrie, colaboratori, cum li se mai spunea, aveau şi ei nume de cod.
Fiecare foaie primită:
- se înregistra,
- se citea,
- se analiza,
- se cataloga,
- se îndosaria,
- se includea într-un raport.
Cei care au avut curiozitatea să-şi citească dosarele de la securitate, dacă le-ar fi obţinut în clar, ar fi avut revelaţii. Erau turnaţi de:
- vecini,
- colegi,
- prieteni,
- rude,
- familie,
- necunoscuţi,
- duşmani.
Pe undeva se explică faptul că nu s-au pus pe Internet cu acces liber la popor toate dosarele securităţii, căci ar fi fost deranj mare. Multe familii s-ar fi destrămat din moment ce nevasta şi-a turnat soţul sau invers.
Totul a fost un joc grotesc, făcut de nişte mediocrii stupizi, care au crezut că în acest fel vor gestiona societatea, neştiind că societatea are mecanismele ei proprii de dezvoltare şi nimeni şi nimic nu se opun evoluţiei implacabile, iar uraganul mătură totul într-o clipă, exact aşa cum s-a întâmplat în 22 Decembrie 1989 înainte de prânz în Bucureşti.
Au fost persoane care au intrat în posesia unor dosare de securitate ale lor sau ale adversarilor lor şi s-au folosit într-un mod discreţionar de ele, ducând la gesturi extreme din partea celor care credeau că adevărurile lor urâte sunt bine ferecat, dar viaţa le-a dovedit că totul este de-a-ndoaselea. Nimic nu rămâne ascuns, mai ales atunci când hoţul strigă hoţii, tunând şi fulgerând în toate părţile, uitând că musca este pe căciulă şi în orice clipă va bâzâi şi-şi va lua zborul, împrăştiind duhoare şi mizerie din trecutul tenebros de turnător nejustificat.
Persoane importante au avut nume de cod precum Porumbacu, Anton, Bujorul, Dana, Cornel, Mihai, Gogu, Werner şi lista este cu mult mai lungă. Nu am vrut să scriu ale cui sunt aceste nume de cod, dar cine vrea le ia de pe Internet, căci în timp au făcut deliciul presei, mai ales că au ieşit la iveală la momentele când respectivii trebuiau să părăsească prim-planul politicii.


Înapoi