Dosare concurs

Dosare de concurs

Dosarul de concurs este întocmit de fiecare persoană care doreşte să participe la un concurs organizat, persoana numindu-se concurent, din momentul depunerii dosarului. Organizatorul de concurs face cunoscut celor interesaţi: .
- piesele care sunt obligatorii să fie prezente în dosar, .
- data limită până la care dosarul trebuie depus, .
- modul în care se comunică dacă dosarul este acceptat, .
- data derulării concursului, .
- data afişării rezultatelor, .
- modalităţi de a contesta. .
Dosarul de concurs se întocmeşte cu toate piesele cerute de organizatorul concursului. Este importantă şi ordinea în care se pun piesele în dosar, ordine care rezultă chiar din lista de documente enumerate de organizator, pentru a fi incluse. Este rezonabil ca dosarul să aibă ca primă pagină un opis. Este rezonabil ca la depunerea dosarului să se efectueze o verificare cantitativă şi organizatorul să elibereze un tichet cu un număr de înregistrare, care să certifice că dosarul a fost depus şi că are toate piesele cerute de organizatorul concursului. .
Istoria arată că au fost situaţii în care: .
- dosarul a fost complet, dar din biroul organizatorului s-au sustras piese, pentru a-l sabota pe un anumit candidat, .
- dosarul pur şi simplu a fost declarat de organizator ca fiind pierdut, .
- dosarele nu au fost gestionate profesional şi au apărut tot felul de incidente care au dus în final la anularea concursului. .
Mi s-a întâmplat şi mie să mi se fure din dosar un aviz, piesă absolut necesară care atesta că îndeplinesc condiţiile de a mă înscrie să particip la concurs. Peste ani am aflat şi cine mi-a furat acel aviz, dar mai ales cui i-a folosit acea hoţie, căci pe lumea aceasta nimic nu este întâmplător. .
Această analiză preliminară a pieselor din dosar se face la primire şi se conchide că persoana care depune dosarul îndeplineşte condiţiile de a participa la concurs. Lipsa unei piese din dosar, prin compararea cu lista pieselor necesare, dar şi neîncadrarea în termenele limită de depunere a dosarului, atrag automat neînscrierea la concurs. .
Mi s-a părut absolut straniu să constat că la case foarte mari, au fost întocmite dosare subţiri, adică le lipseau nişte piese. De regulă, dacă dosarului îi lipsesc piese, nu este primit, ci este respins. Dacă există suficient timp, cel care depune dosarul are posibilitatea de a-l completa, fie cu piese lipsă, fie cu piese care să răspundă exigenţelor specifice ale organizatorului. Sunt şi situaţii în care organizatorii nu spun totul sau dau anunţuri şi impun termene scurte ca să limiteze accesul unora de a participa. Mi s-a întâmplat să primesc un telefon pe la ora 9,00 că până la ora 12,00 să depun un dosar pentru o anumită chestie, dosar care cuprindea printre prese pe care orice om le are într-un calculator şi cazierul ce se obţinea într-o săptămână, în acele timpuri. Din întâmplare, eu aveaqm acel cazier, căci îmi fusese cerut pentru o altă competiţie anunţată în timp util. .
Am întocmit rapid dosarul, am pus şi cazierul, iar la ora 11,30 eram cu dosarul complet ca la carte la organizatorul competiţiei, care organizator a rămas cu gura căscată. După evaluare şi după analiza dosarului am obţinut acea notă care mi-a permis să ocup poziţia pentru acre am concurat, poziţie dedicată altcuiva, dacă nu aş fi avut dosarul complet, din lipsa cazierului. .
După susţinerea concursului, comisia face şi ea un dosar. Eram preşedinte de comisie cândva şi toţi membrii comisiei m-au urecheat că făceam dosarul de după concurs nu cum doreau ei, ci ceva mai tipicar. S-au supărat chiar pe mine, inclusiv tipul care răspundea din partea organizatorilor. Am trecut cu vederea. După câteva zile am primit un telefon de la el şi mi-a zis că din 60 de dosare, cel făcut de mine a trecut la confirmarea concursului, căci celelalte erau incomplete şi au fost amânate pentru un termen care de regulă i-a întârziat pe concurenţi cu câteva săptămâni. .
Morala: dosarul de concurs se face exact cum cere organizatorul, nu altfel.


Înapoi