Dosare cadrei

Dosarul de cadre

Cine are creierul la el, ştie ce reprezintă un dosar de cadre. La noi, dosaul de cadre a fost întotdeauna o pisică de arătat celui care ar fi vrut un post mai bun, dar nu era în graţiile şefilor. Dacă aveai o rudă plecată în străinătate, erai pierdut din punctul de vedere al promovării. Dacă erai fiu de popă nu deveneai membru de partid şi fără această calitate, nici o funcţie în comerţul exterior sau la ministerul de externe nu-ţi mai era accesibilă.
Cine era divorţat, devenea un fel de paria în armată sau în învăţământ.
Apăreau probleme şi pentru cei care făcuseră puşcărie.
Despre deţinuţii politici să nu mai vorbim, că aceştia aveau toate porţile trântite în nas. Nişte manageri adevăraţi îşi instruiesc pe cei care se ocupă de resursele umane al companiei să facă dosare de cadre foarte bine structurate din care să rezulte la o adică, o imagine foarte clară şi reală despre fiecare individ. Dosarul de cadre include piese privind:
- datele personale ale individului,
- calificările individului,
- aprecierile şefilor, care nu trebuie să fie formale,
- înscrisuri din exterior legate de comportament,
- concluzii ale şefilor şi colegilor privind munca,
- detalii legate de caracterul individului,
- situaţia materială şi financiară,
- hobby-urile
- preocupările de perfecţionare profesională.
Managerul care are un dosar de cadre bun, complet şi profesionist întocmit, nu va da niciodată greş în a alcătui echipe cu acre să lucreze şi mai ales în ceea ce priveşte promovarea pe funcţii importante a unor salariaţi. managerul superficial, interesat să domine, va folosi tot ce primeşte ca turnătorii, ciripeli, bârfe, pentru a aplica principiul divide et impera, dar pe general va pierde lamentabil, căci se va înconjura de lingăi şi tipi lipsiţi de performanţă.
Ne interesează oameni:
- punctuali,
- calificaţi,
- muncitori,
- profesionişti,
- devotaţi,
- curajoşi,
- verticali,
- cumpătaţi,
- cinstiţi,
- capabili,
- eficienţi.
din dosarul de cadre trebuie să dăm note de la 0 la 10 fiecărui indivit luat în vizor pentru a realiza cu el un anumit obiectiv. Construim un formular. Prin lectura pieselor din dosarul de cadre, dăm punctele, facem media. Dacă media este mai mare ca 9,20 individul este foarte bun. Dacă media este mai mică decât 9,20 şi mai mare ca 7,80 individul este bun. Dacă media este mai mică decât 7,80 individul nu e bun şi căutăm pe altul, nu facem compromisuri. Un dosar de cadre prost nu ne dă o astfel de imagine şi avem toate posibilităţile din lume să greşim în a-i alege pe cei cu care lucrăm, să ratăm realizarea obiectivului şi ratangii ne numim.


Înapoi