Categorii - Pogramatorii

Categorii - Pogramatorii

Aici mă refer la programatorii care scriu programe pentru lucru la calculator, să se rezolve probleme economice, ştiinţifice sau inginereşti. .
Sex: şi bărbaţi, ceva mai mulţi, dar şi femei, acestea din urmă fiind mult mai riguroase, eficiente şi sistematice. .
Vârstă: majoritatea tineri, între 15 ani ţi 40 de ani. După 40-45 de ani este bine ca programatorii să migreze spre poziţii de management sau de consilieri de specialitate. .
Abilităţi: dinamici, cu iniţiativă, creativi şi perseverenţi. .
Studii: medii şi superioare, dar cele mai multe cunoştinţe le acumulează fiind autodidacţi ţi experimentând foarte mult pe calculatoare, iar învăţarea din greşeli, dar şi din preluarea de soluţii oferite de alţii, sunt esenţiale. .
Vocabular: axat pe meserie, cu inventarea de cuvinte rezultând din traduceri forţate a termenilor originali din limba engleză. Se vede capacitatea limitată de acceptare a limbii române pentru terminologia de specialitate, deşi au fost acceptaţi termeni ca software, hardware, computer. Acum nu se lucrează cu tag-uri, pdf-euri, jpeg-uri, ca termeni uzuali ai limbii noastre. Este ca o păsărească a programatorilor, dar ei se înţeleg de minune. .
Atitudine: uşor arogantă, doar din cauză că ei îşi cunosc valoarea, fiind singurii care dialoghează cu computerul şi ştiu ceea ce înseamnă să ai un program care a trecut de toate fazele şi este în execuţie, ceea ce este o nebuloasă pentru cei din jur. .
Preocupări: studiul noilor tehnologii, căci în meseria lor uzura morală este catastrofală. Mai sunt unii care citesc şi literatură, fac matematică, dar toate sunt orientate spre meserie. .
Comportament: corect, pentru că au fost disciplinaţi de computer. .
Specificitate: muncesc foarte mult, căci ei sunt legaţi de termene şi finalizarea oricărui proiect stă în mâinile lor. .
Performanţă: ridicată, căci fără un nivel de performanţă ridicat, programatorii nu au cum să dezvolte componente software complexe, iar în zilele noastre lumea are nevoie de astfel de software. Nimeni nu mai vrea banalităţi. ei sunt foarte ambinţioşi şi nu de puţine ori avem în faţă programatori care ne uimesc cu produse de excepţie, foarte complexe, realizate solitar. .
Autoevaluarea: este punctul lor forte deoarece ei ştiu să stabilească cu maximă rigurozitate care le sunt resursele, termenele pe care trebuie să le respecte şi nivelul de calitate a produselor pe care le realizează. .
Hobby: fiecare programator are un hobby al lui care îl scoate din starea aceea de încordare pe care i-o cere meseria. Unii cântă la un instrument, alţii fac rock, alţii practică sporturi extreme. .
Reglare: este în plan profesional mai ales, căci ei simt când treceuie să treacă pe altceva pentru a-şi menţine competitivitatea. Sunt prea puţini care pierd pasul cu lumea lor profesională. .
Ocupaţii: de cele mai multe ori depinzând de puterea de muncă. Ei au uneori şi mai multe job-uri. Ceea ce ştiu exact se leagă de faptul că programatorii foarte buni sunt prinşi în multe proiecte şi de multe ori ajung să fie tracasaţi, dacă nu chiar hărţuiţi de cei care nu le înţeleg munca. .
Evoluţie: ascendentă mai ales în tinereţe, când dorinţa de afirmare este totală. Ei sunt foarte curajoşi şi au un optimism debordant, considerându-se capabili să mişte munţii din loc. chiar reuşesc să uimească prin soluţii concrete date, mai ales atunci când sunt încurajaţi. .
De-a lungul timpului am văzut foarte mulţi programatori. Meseria aceasta nu lasă loc pentru diletanţi. viaţa exclude pe cei care nu reuşesc să ţină pasul cu meseriaşii adevăraţi.


Înapoi