Nişte conferinţe

Pe când Manea MĂNESCU era cel mai tare din parcare, se organiza Conferinţa Naţională de Cibernetică Economică, iar la unele dintre ediţiile acesteia am participat şi eu cu lucrări, deci am programe care certifică existenţa , de exemplu pentru simpozionul Modelarea cibernetică a proceselor de producţie, ediţia a III din 1982, ceea ce înseamnă că acesta a debutat în 1980.
După 1989, din motive care-mi scapă, au apărut tot felul de manifestări ştiinţifice, căci din Catedra de Cibernetică Economică proveneau forţe care-şi permiteau să organizeze manifestări grandioase, care aveau titulaturi interesante, dar care începeau numărătoarea cu 1, 2, 3 şi aşa mai departe.
Eu am discutat cu mulţi de acolo şi le-am explicat că le pun la dispoziţie programe să reconstituie trecutul şi să înceapă numărătoarea de acolo, căci una este să spui că eşti la ediţia a V-a a unei conferinţe şi alta este să fii la ediţia a XXX-a, căci îţi dă greutate, mai ales când spui peste tot că eşti catedră foarte veche şi ai o istorie foarte bogată în spate.
De când catedra de Cibernetică Economică a dispărut prin absorbţie în 2011, au mai fost organizate conferinţe acolo pe domeniul ciberneticii economice, dar în DICE se organizează anual Conferinţa Internaţională de Informatică Economică şi toate forţele celor din zona informaticii din DICE dar şi din ţară, sunt concentrate pe acesta, ajunsă acum în 2019 la ediţia a XVIII-a. Anul 2004 aducea de exemplu conferinţa THE CYBERNETICS OF MACROECONOMICS AND MICROECONOMICS, BUCUREŞTI, 22 – 24 APRILIE, organizată de catedra de Cibernetică Economică.
Au mai fost şi alte idei, căci de fiecare dată când primeam invitaţii de a participa la conferinţele de la Catedra de Cibernetică Economică, de fiecare adtă aveam surpriza să văd noutăţi interesante.
Totuşi, un lucru mi se pare important şi anume, necesitatea de a face un arc peste timp, reînnodând tradiţia de demult cu preocupările actuale, căci indiferent cum văd unii lucrurile, trecutul este trecut şi el dă fundament prezentului, dar mai ales viitorului.
Este problema lor şi dacă vor să treacă la o numerotare unică, bine, dacă nu, tot bine. Numai că una este să spui că în 1975 ai organizat un congres mondial de cibernetică la Bucureşti şi alta este să te pierzi în chestii mărunte, doar pentru a satisface un orgoliu tot mărunt, dar distructiv din punctul de vedere al imaginii.