Unii profesori

Despre profesorii de la sub-colectivul de Cibernetică economică de pe vremuri, am numai cuvinte de laudă. Ei erau nişte martiri căci trebuiau să facă faţă unor situaţii nepotrivite şi unor atacuri nemeritate venite din partea unor corifei din Centrul de Calcul al ASE, care ziceau că sunt marii deţinători ai adevărurilor absolute din domeniul modelării cibernetice. Eu îi consider martiri pe:
Eugen ȚIGĂNESCU
Gheorghe BOLDUR
Vasile NICA
Gheorghe OPRESCU
Dumitru MARIN
Anca ANDREI
Emil SCARLAT
Ion DOBRE
Crişan ALBU.
Deşi au făcut doctorate strălucitoare, deşi unii au urmat şi facultatea de matematică, deşi erau cadre didactice exemplare, folclorul lansat de pe MACEDONSCHI nu le-a dat nici o şansă să vină cu drepturi depline şi să facă tot ceea ce trebuiau să facă nişte profesori adevăraţi, adică să gestioneze cursul de cibernetică economică. Eram secretar de curs post universitar şi la indicaţia directorului de curs, am înlocuit nişte personaje care nu-şi ţieau orele, cu cadre didactice din sub-colectivul de cibernetică. A ieşit un mare scandal şi graţie intervenţiei şefului suprem, a trebuit să batem în retragere şi lucrurile au mers ca înainte, adică prost. La disciplina de cibernetică economică au lucrat în anii de început mari parsonalităţi dintre care scriu aici despre:
Edmond NICOLAU
C.V. NEGOIȚĂ
Mihai BOTEZ
Aristide HALANAY
Moisa ALTĂR
Alexandru ŞCHIOP
Radu STROE
Liliana SPIRCU
Gheorghe RUXANDA
Gherghe CIOBANU
După Revoluţie şi mai ales după formarea noii Catedre de Cibernetică Economică, au venit forţe noi şi aici scriu despre:
Carmen HARTULARI
Adrian BĂDESCU
Mihai PĂUN Anamaria ALDEA
Stelian STANCU
Nora CHIRIȚĂ
Angela GALUPA
Dorin MITRUȚ
Daniela MARINESCU
Ramona PĂUN
Mihai ROMAN.
Acum, în ultimii cinci ani au venit în catedră foarte mulţi tineri. Nu-i cunosc, deci nu voi scrie despre ei, căci aici nu vreau să scriu din auzite despre nimeni, ci numai exact ceea ce ştiu eu, aşa cum am perceput eu lucrurile.
Eu nu judec pe nimeni căci nu am nici un interes. Ceea ce vreau să remarc este faptul că încă pe vremea când eram şef de catedră 1999-2003, în discuţiile cu profesorul ȚIGĂNESCU, spuneam că aşa cum stau lucrurile în catedra pe care o conducea, aveau toate ingredientele pentru a scoate un tratat de cibernetică economică, pentru a face acel salt peste timp între lucrarea publicată de Manea MĂNESCU din 1978. Ei au publicat multe lucrări de cibernetică economică, dar niciodată acel tratat. Acolo sunt personalităţi foarte puternice şi au grupuri de lucru. Păcat că nu a existat voinţa şi dorinţa de a reuni acele forţe extraordinare spre a realiza o lucrare de anvergură despre care să se zică, aşa cum s-a zis la Mărăşeşti în 1918: pe aici nu se trece!