O migraţie

Anul 1990 a însemnat schimbarea raporturilor de forţă dintre cei ce activau în sub-colectivul de Cibernetică Economică din catedra de Cibernetică Economică şi cei ce lucrau în Centrul de Calcul al ASE şi care ţinuseră cursurile la disciplina de Cibernetică economică pentru studenţii de la fosta facultate de Calcul Economic şi Cibernetică Economică, dar şi pentru cei de la facultatea de Planificare şi Cibernetică Economică, în vremurile când Manea MĂNESCU era cel mai tare din parcare şi se făceau şi se desfăceau în numele lui şi de multe ori fără ştiinţa lui, tot felul de nelegiuiri.
Deci, revoluţia din Decembrie 1989 a adus izbăvirea celor din sub-colectivul de Cibernetică Economică, a venit momentul adevărului crud, aşteptat şi năucitor. Unii nici nu vor să vorbească despre răzbunare, dar faptele arată că despre răzbunare a fost vorna, mergându-se după zicala dacică, dinte pentru dinte şi ochi pentru ochi.
Cine crede că anii aceia grei în care colegii mei au suportat tot felul de nevolnicii se şterg întru uitare şi iubirea de frate apare subit, idilic şi necondiţionat, face o mare eroare. Cu zâmbetul pe buze, în spiritul dreptăţii şi principialităţii pline de un semănătorism desuet, s-au produs plăţile cele mai răsunătoare ale poliţelor dintre cei deveniţi acum puternici şi cei a căror putere se răsuflase prin dispariţia jalnică a protectorului suprem.
Numai aşa se explică filtrul de o severitate exacerbată care a funcţionat la venirea în catedră a celor care lucraseră cândva în Centrul de Calcul, iar Gheorghe CIOBANU, Liliana SPIRCU, Carmen HARTULARI, Adrian BĂDESCU, Angela GALUPA, Mihai PĂUN, au fost cei agreaţi, devenind prin concurs cadre didactice în Catedra de Cibernetică Economică. Ei fuseseră cadre didactice la plata cu ora înainte de 1989, cunoscuţi pentru profesionalismul lor şi pentru atitudinea lor moderată.
Au fost şi situaţii în care cercetători valoroşi din Centrul de calcul al ASE nu şi-au găsit locul în Catedra de Cibernetică Economică, nefiind agreaţi de mai marii de acolo, datorită unor cauze pe care toţi le-ar fi enumerat cu precizie, dar cum îi place poporului român să nu spună marile adevăruri, ci să vorbească în metafore ca oiţa cu ciobanul din baladă. Numai aşa se explică apariţia unei ramuri perfect valide în zona finanţelor cu un master, DOFIN deja celebru şi de mare succes, căci cibernetica înseamnă şi modelare, iar finanţele şi bursa înseamnă modelare matematică la superlativ.
Migraţia s-a produs dinspre Centrul de calcul al ASE spre Catedra de Cibernetică Economică, mergându-se pe politica porţilor deschise, exact cum făcuse partidul comunist care a vrut să treacă de la 1.000 de membrii la ceva mai mult.
Migraţia a însemnat un real câştig pentru catedră căci cei care au venit, erau oameni bine formaţi, obişnuiţi să lucreze cu studenţii şi veneau din cercetare, având deci un bagaj foarte bun teoretic dar şi practic, ceea ce a însemnat mult pentru noua catedră care s-a desprins cu graţie, zbucium şi suspine de acel conglomerat creat cândva pe dorinţa de a face ceea ce nu mai făcuse nimeni: să suprapună ideea de departament cu aceea de facultate, ca în America, unde pe lângă departament se află şi laboratoare puternice de cercetare ştiinţifice. La noi nu ţin asemenea construcţii că suntem orgolioşi, cârcotaşi şi individualişti.