Un exclusivism

La mai toate universităţile există discipline comune mai multor specializări.
La Academia de Studii Economice, disciplina de Economie politică se predă la toate specializările.
La Academia de Studii Economice, matematica se predă la toate specializările.
La Academia de Studii Economice, dreptul se predă la toate specializările.
La Academia de Studii Economice, contabilitatea se predă la toate specializările.
La Academia de Studii Economice, informatica se predă la toate specializările.
La Academia de Studii Economice, statistica se predă la toate specializările.
La Academia de Studii Economice, managementul se predă la toate specializările.
Mă aşteptam ca în peste 50 de ani de existenţă, disciplina de Cibernetică economică, în nişte forme mai accesibile să penetreze şi pe la alte facultăţi din Academia de Studii Economice. N-a fost să fie şi nici nu-mi bat acum capul să stabilesc de ce nu s-a întâmplat ceea ce era normal să se întâmple, mai ales că managementul are în el o componentă de cibernetică, la fel şi contabilitatea are elemente de modelare cibernetică, la fel cum şi finanţele secolului al XXI-lea se bazează mai ales în componenta de bursă pe modelare cibernetică.
Fiertul în suc propriu nu este cea mai bună soluţie şi acest aspect s-a văzut că se verifică în mod special acolo unde abordările sunt exclusiviste şi oamenii cred că sunt atât de speciali încât a face efort să se apropie de alţii, pe care-i consideră sub ei din nenumărate puncte de vedere, este sub standardele lor, ridicate prea sus pentru muritorii de rând sau chiar şi pentru muritorii ceva mai speciali.
Oricum, când analizăm ceva, o facem prin prisma rezultatelor concrete şi aici mă refer la media de admitere în facultate, cărţile publicate, articolele din reviste cu impact, eventual vreun premiu NOBEL, ştiut fiind faptul că în economie nici un laureat nu a fost doar un descriptivist, ci toţi au avut în lucrările lor modelare la greu.
Faptul că a dispărut catedra care dă denumirea de bază a facultăţii CSIE este acel semnal care ar fi trebuit să dea de gândit tuturor sectanţilor din zona ciberneticii economice, care ar fi trebuit să înţeleagă că talibanismul şi lupta de gherilă nu corespund mediului academic. N-a fost să fie şi drama din anul 2011 se pare că are reverberaţii şi în zilele noastre, ceea ce mă duce la gândul că energiile trebuie canalizate numai şi numai spre a construi deschis, calitativ şi colaborativ. Punct.