O catedră

A existat Catedra de Cibernetică Economică sub forma unui conglomerat, căci lui Manea MĂNESCU îi plăcea:
- să vadă mulţimi imense adunate în jurul lui,
- să păstorească nenumărate suflete,
- să aibă drept de decizie asupra unor probleme privind colectivităţi largi,
- să se adreseze nu unor oameni, ci unei turme de supuşi.
la vremurile acelea, Catedra de Cibernetică economică avea trei subcolective şi anume:
- sub-colectivul de statistică,
- sub-colectivul de cibernetică economică,
- sub-colectivul de informatică economică.
Să fiu cinstit, niciodată nu m-am mândrit că făceam oarte din catedra de Cibernetică Economică, eu recomandându-mă ca fiind membru sub-colectivului de informatică economică din ASE. Am considerat că cibernetica economică mă asuprea, exact cum zicea László Tőkés despre limba română. Mă consideram nedreptăţit prin faptul că piaţa muncii socialiste cerea informaticieni, iar moţ în faţă la marile festine cei care apăreau erau alţii, nu informaticienii.
Se zice că la umbra stejarilor falnici nu creşte nimic. Cam aşa era şi în cazul ciberneticii economice, pentru că:
- promovările pe conferenţiar şi profesor erau inexistente,
- posibilitatea de a publica lucrări de anvergură nu exista,
- Manea MĂNESCU nu a tras după el pe nimeni din catedră, oriunde a fost promovat,
- disciplina de cibernetică teoretică nu a avut titular efectiv niciodată, ci s-a mers pe titularul virtual în persoana lui Manea MĂNESCU,
- spaţiile alocate cadrelor didactice erau dintre cele mai meschine, la grămadă,
- teama de a nu fi supărat tovarăşul, era atât de mare încât totul rămăsese încremenit,
- alegerea oamenilor de legătură ai lui Manea MĂNESCU era extrem de deficitară.
Desprinderea membrilor sub-colectivului de informatică şi constituirea Catedrei de Informatică Economică a fost forma concretă de răzvrătire a noastră, a celor care nu mai suportam o dictatură nedreaptă la grămadă, cu blocări nejustificate a promovării tinerilor valoroşi.
Desprinderea în 1991 a celor care formau sub-colectivul de cibernetică economică a lăsat fără obiect ultimul colectiv rămas, căci respectivii au plecat cu brand cu tot, căci li se cuvenea.
Trebuie să spun că existau Laboratoare ale Catedrei de Cibernetică Economică structurate după modelul existent în marile universităţi din USA, iar cercetătorii de acolo veneau şi predau cursuri în facultate. Acele laboratoare erau cunoscute sub denumirea de Centrul de Calcul al ASE.
După 1989, aşa cum se întâmplă la noi ca tot ceea ce e bun şi merge să fie distrus, laboratoarele au intrat în degringoladă şi activitatea de acolo s-a redus progresiv, până la dispariţie.
Birourile unde se făcea cercetare au fost înlocuite cu sediile unor catedre din ASE.
Aici, voi scrie despre sub-colectivul de cibernetică economică, aşa cum l-am perceput eu, dar şi despre noua Catedră de Cibernetică Economică apărută, dar care a dispărut undeva prin 2011, după apariţia lefii învăţământului dată de BOC.
Am a mă lăuda că am fost contemporan cam cu tot ce a mişcat în zona ciberneticii economice, căci eu am intrat ca student în ASE în 1965 şi până la pensionarea din 2012, dar şi câţiva ani după aceea am tot simţit ceea ce înseamnă cibernetică economică, fără a considera o clipă ca am scăpat de asuprire, căci a fost ca o umbră care m-a urmărit şi nu mi-a dat pace niciodată.