Studii şi cercetări în. . .



Atunci când lucrurile sunt neclare, dar se ştie domeniul de interes, o lucrare acoperitoare se intitulează Studii şi cercetări privind… şi urmează detaliile legate de ceea ce ar vrea să facă obiectul cercetării ştiinţifice. O astfel de lucrare nu angajează din start cu nimic. Cercetarea curge şi pe traseu se clarifică unele aspecte, care devin parte din ceea ce se studiază.
Una este să spui din start cercetare ştiinţifică privind obţinerea alifiei care-l face pe individul de 35 de ani cu ochi albaştri mai inteligent cu 5% căci există riscul de a nu obţine o astfel de alifie şi totul altfel stau lucrurile când zicem studii şi cercetări privind alifiile care influenţează coeficientul de inteligenţă. Ori de câte ori am întâlnit lucrări cu astfel de titlu mi-am făcut o părere nu prea bună, căci mi-a arătat că se mergea la mica ciupeală, după cum bate vântul, fără a fi vorba de lucruri clare, angajante şi efective.
Chiar punând cuvintele studii şi cercetări în asociere, se observă că se caută obţinerea unui context foarte relaxat. Dacă cercetarea ştiinţifică presupune soluţii originale, un studiu presupune cu mult mai puţin, mergând până la o sinteză a ceea ce există în literatură, la care se adaugă şi câteva concluzii originale care să conducă la nişte idei ceva mai concrete, deduse din experimentele făcute de autor , care sunt chestiuni de bun simţ şi care nu presupun nici ipoteze speciale, nici abordări îndrăzneţe, ca să nu spun originale.