Generalizarea



Se ştiu că există deja în ştiinţă construcţii care au în denumire cuvântul generalizat.
Există teoria relativităţii generalizată.
Există teorema lui Pitagora generalizată.
Există formula derivatei de ordin n pentru produsul a două funcţii.
Există modelul general al ecuaţiei de regresie liniară.
Există algoritmul de adunare a două numere de lungime oarecare, algoritm care pentru a fi operaţional trebuie să fie determinist, general şi finit.
Activitatea de cercetare ştiinţifică are uneori drept obiectiv obţinerea unei soluţii care generalizează ceea ce există deja.
Să zicem că se ştiu reţetele pentru producerea de cozonaci bucovineni, ardeleneşti, olteneşti şi dobrogeni şi se pune problema de a construi un dispozitiv cu acre doar selectând tipul de cozonac, să se producă respectivul cozonac selectat dintre cele patru tipuri de cozonaci.
Cercetarea ştiinţifică va trebui să facă o generalizare, fără a reuni patru echipamente în unul singur, dar ele să funcţioneze independent, după cum a fost selectat tipul de cozonac.
Noul echipament va fi:
- mult mai complex,
- va prelua ingredientele specifice,
- ca derula acţiunile tipului de cozonac selectat,
- va imprima durate specifice,
- va asigura succesiunea specifică aq acţiunilor,
- va conduce la obţinerea produsului selectat,
- va funcţiona fără rateuri.
Generalizarea nu înseamnă concatenare de componente, ci o procedură nouă, un proces nou, o metodă nouă sau un algoritm nou, care să însemne cu totul altceva în comparaţie cu ceea ce se ştia când erau tratate cazurile particulare în parte.
Nu oricine este în stare să dea o generalizare la ceva existent, iar munca cercetătorului este una de analiză a situaţiilor particulare şi o muncă de sinteză, pentru a obţine generalizarea.
Cine vreaa să se joace de-a generalizarea în cercetare, să se gândească la inducţia matematică. Facem calcule pentru k-1, pentru k=2 şi apoi trecem să vedem cum este cu k=n şi dacă suntem în stare să vedem o legătură cu k=n+1 suntem deja pe drumul cel bun, dacă nu, în cercetarea ştiinţifică o luăm de la capăt, fără să dezarmăm, căci cercetătorul, printre alte trăsături de caracter, este tenace.