Cercetătorul fals



Acum există în piaţă:
- medic fals,
- profesor fals,
- artist fals,
- mecanic auto fals,
- zidar fals,
- poliţist fals,
- avocat fals,
- iubit fals,
- procuror fals,
- vânzător fals,
- vindecător fals,
adică oriunde ar apare bănuţul uşor, de regulă din şantaj, apare instantaneu şi individul care se dă medic, zidar, avocat, profesor sau orice altceva, dar care n-a trecut o secundă pe la şcoală să ia o diplomă adevărată. Cercetarea ştiinţifică este şi ea bântuită de falsuri, mai ales atunci când apar contracte de cercetare însoţite de:
- salarii mari,
- onoruri garantate,
- deplasări suculente,
- participări la congrese,
- acordare de brevete.
Se zice că un strop de miere atrage mult mai multe muşte decât o cană cu fiere. Cercetătorul fals îşi face apariţia dovedind:
- umilinţă,
- bunătate,
- eficienţă simulată,
- respect,
- că este îndatoritor,
- promptitudine slugarnică,
- o voioşie forţată.
Este pus la munci pe care un om calificat nu le-ar face şi uşor-uşor capătă încrederea celor din jur fără ca aceştia să-şi pună problema vreodată ce hram poartă individul cu pricina. El avansează şi ajunge să fie chiar mâna dreaptă a managerului de cercetare. Se dovedeşte a fi un fel de Mariţa bună la toate şi de aceea nimeni nu-şi pune întrebări de profunzime legate de acest personaj.
Cândva, am văzut şi eu un astfel de cercetător fals. Era într-o echipă a unor amici care mi-l lăudau de nu credeam că este adevărat. Ei trebuiau să primească un audit şi la acel audit s-a pus problema ca echipa să fie formată din tipi şi tipe cu calificare adecvată. Trebuiau să aducă actele în original. Omul lăudat a tot amânat, până când a dispărut, prin demisie. Unul dintre amicii mei a căutat să adâncească subiectul şi a ajuns la concluzia că dosarul respectivului includea un certificat de terminare fără diplomă de bac a unui liceu agricol. Nimeni nu ştie cum respectivul reuşise să păcălească pe toată lumea. Nu mai ştiu cum s-a încheiat tărăşenia, dar mi s-a părut fulminant să văd cum un fals cercetător duce de nas ani în şir oameni de bună credinţă. concluzionez că unii sunt născuţi pentru a-i trage pe sfoară pe ceilalţi şi de aceea, un pic de exigenţă şi de rigoare nu ar strica nimănui, mai ales atunci când este vorba de a avea colaboratori de calitate şi nu plastografi, mincinoşi, farsori şi hoţi.