Cercetătorul ştiinţific cusurgiu



Acest cercetător nu este musai perfecţionist. Ar fi bine să fie perfecţionist. El are tot timpul de zis ceva şi nu orice, ci el va zice ceva nasol despre orice mişcă în jurul proiectului de cercetare unde şi el este inclus în echipă.
Lui toate îi miros neplăcut, ceea ce-l face să strâmbe din nas că:
- documentaţia încă mai trebuie dezvoltată,
- la metodele de analiză, încă mai sunt şi altele de adăugat,
- procedurile de culegere a datelor nu sunt atât de bune pe cât ar trebui,
- soluţia originală obţinută de alţii, desigur, nu este încă în forma finală,
- la concluzii încă mai este de lucrat,
- documentaţia şi modelele incluse nu sunt perfecte, aşa cum el le-ar vrea.
Nu spun că nu are dreptate. Numai că, atunci când cineva îi pune în braţe ceva care să fie ameliorat, nu numai că nu aduce îmbunătăţiri, dar găseşte mii de motive din care să se dea la o parte şi să nu se implice.
Am avut şi eu astfel de colegi cusurgii. Am avut şi ac de cojocul lor. I-am chemat şi le-am zis că de o cutare parte a proiectului ei vor răspunde în calitate de şefi. De aceea i-am rugat să spună care este necesarul de resurse de care au nevoie, căci vor primi tot ce le trebuie. I-am văzut la început entuziaşti, după care, le-a scăzut entuziasmul şi niciunul nu a fost în stare să vină cu o listă cu necesarul de resurse. De pe amrgine este foarte uşor să găseşti cusururi la toate, dar când eşti tu pus să faci ceva anume, cu mare precizie, maqi ales când îţi sunt satisfăcute toate solicitările de resurse, când responsabilitatea este 100% pe umerii tăi, lucrurile se schimbă radical. Unii chiar au ieşit din echipă că se simţeau depăşiţi de sarcini, căci cusurgiii sunt pe undeva şi înzestraţi cu o doză de laşitate, pentru că lumea nu-i pune la treabă şi ei cred că este un mare merit să găsească defecte la orice.
Multora le-am zis să-mi zică ceva de făcut şi să-mi dea un număr cu câte cifre vor ei, iar eu le voi înşira tot atâtea argumente din acre să nu fac acel ceva. Le-am zis că e mult mai greu să faci ceva decât să găseşti cusururi la lucruri făcute de alţii.