Alte chestiuni legate de plagiat

Software de analiza are rolul de a identifica sursele de inspiratie in exces. Ca intrare se da materialul care va fi supus analizei. Produsul software este astfel construit incat se cauta pe Internet toate sursele si sunt comparate fragmente de texte de lungime stabilita si se prezinta in paralel textul original si textul supus analizei. Exista posibilitatea de a calcula o serie de indicatori care arata cat de apropiate sunt textele analizate fata de cele care deja existente.

Efortul de corectare in cazul in care sunt semnalate asemanari izbitoare intre materialul supus analizei si materiale care au fost sursa de inspiratie exista posibilitatea de a face corectii prin eliminarea frazelor similare sau prin modificarea acelor fraze. In ambele cazuri trebuie dat dovada de mare atentie pentru ca trunchierea face ca textul sa devina incomplet, iar modificarea textului duce chiar la schimbarea sensului intregului material sau in cel mai bun caz a intregului capitol. Datorita faptului ca sunt indicate toate paragrafele cu probleme, autorul unei lucrari care trebuie sa fie originala, trebuie sa constientizeze inainte de a trece la elaborarea acesteia, ca este cu mult mai eficient sa o faca din start o lucrare originala, decat sa se utilizeze tehnici de colaje care la un moment dat, momentul adevarului, trebuie modificate pentru a reduce nivelul de similitudine dintre textul elaborat si nenumaratele texte care exista in literatura.

Constructiile originale au la baza un mod de lucru foarte bine definit. Cel care doreste sa scrie un articol sau o lucrare de licenta sau o lucrare de disertatie sau o teza de doctorat, trebuie sa aiba la baza o ideie de pornire, adica ceva experienta, ceva despre care stie suficient de multe lucruri si mai ales ii face placere sa vorbeasca, sa aprofundeze, sa scrie dar si sa se laude ca a facut ceva interesant. Constructiile originale au la baza multa truda legata de documentare, de a realiza ceva in plan teoretic dar mai ales de a verifica in practica daca tot ceea ce a realizat este sau nu corect, valoros si decent. Constructiile originale nu se obtin la comanda, nu sunt rezultatul unui vis, nu sunt o emanatie a unei stari inexplicabile, ci presupun multa transpiratie fie in sala de lectura, fie la tabla daca este vorba de o constructie in plan teoretic, fie in fata unei instalatii unde este cautat un nou procedeu, o noua formula, respectiv, un nou produs.

revenire