Ștsefan NIŢCHI

Profesorul Ștsefan NIŢCHI, este una dintre marile personalitati pe care le-a avut informatica romaneasca din totdeauna, pentru ca este
- un specialist cu pregatire temeinica
- un exceptional pedagog
- fauritor de scoala de informatica economica in Cluj
- un talent special in a realiza lucrari stiintifice
- acel om care stie sa-si aleaga colaboratorii exlusiv pe criterii valorice
- managerul desavarsit in a tine destinele si standardele ridicate ale departamentului
- persoana care a contribuit la creearea unei atomsfere propice unirii tuturor celor din domeniul informaticii economice din intreaga tara
- omul care stie sa organizeze evenimente stiintifice de calitate
- cel care are umorul necesar detensionarii momentelor critice si descretirii fruntilor.
Profesorul Ștsefan NIŢCHI, prin formatia sa de matematician si doctor in matematici, are acel plus de rigoare, care il diferentiaza de toti cei care vorbesc mult fara sa spuna prea multe. Trebuie sa fii foarte atent cand vorbeste Ștsefan NIŢCHI, pentru ca intr-o fraza are cel putin doua chestiuni extrem de importante, care daca sunt pierdute, nimic nu se mai leaga in continuare. Cand profesorul Ștsefan NIŢCHI povesteste despre cumpararea unui pantof sau despre anii sai de studentie iti dai seama ca ai in fata exact pe cel de care ai nevoie sa solutionezi o problema cu care esti venit in fata sa.
Am colaborat cu profesorul Ștsefan NIŢCHI de cand ma stiu, in comisii de doctorat, la contracte de cercetare, la organizarea unor manifestari stiintifice. El are o vorba asezata, calda si convingatoare. Stie sa spuna exact ceea ce-si doreste, fara a exagera, fara a impresiona si mai ales punctand ca chestiunea este simplu de realizat, fara efort supraomenesc si termenele sunt bune, ceea ce este foarte incurajator si nu ai cum sa dai inapoi.
Ori de cate ori am ajuns la Cluj am avut placerea sa ma simt ca acasa. Profesorul Ștsefan NIŢCHI stie sa fie o gazda perfecta cu toata lumea. L-am vazut cum a incurajat tinerii sa evolueze. L-am vazut cu i-a crescut rand pe rand, unul cate unul, cu standarde inalte incat acestia sa aiba deschiderea necesara discutiei de la egal la egal cu oricine vine de la o universitate renumita din vest.
Acum multi ani, a fost omagiat profesorul Emil MUNTEANU, cel dupa ale carui carti s-au instruit numerosi studenti inainte de 1989. Profesorul Ștsefan NIŢCHI a stiu sa creeze o atmosfera de sarbatoare si respectul pentru marele Emil MUNTEANU se simtea in tot ce era in acea sala pregatita pentru marele eveniment.
Multi dintre tinerii din catedra pe care a pastorit-o multi ani, ii datoreaza totul, iar respectul pe care acestia i-l poarta se vede ori de cate ori ajung in Cluj, profesorul Ștsefan NIŢCHI fiind prezent la evenimente, chiar daca este un tanar pensionar ca si mine. Acolo oamenii stiu sa aprecieze si asta este un lucru extrem de important pentru mersul inainte, mai ales in vremuri tulburi.

Afisat azi 20 decembrie 2013