Elena MOȘUC

Cand am aflat de la Ana Maria ALDEA, colega mea de departament ca vine in Ro marea cantareata Elena MOȘUC sa cante in Traviata la Opera Nationala Bucuresti, nu mi-a venit sa cred. O mare soprana care la varsta optima de a canta pe cele mai mari scene, cu cei mai mari tenori sau baritoni ai lumii, vine aici, mi s-a parut incredibil, dar adevarat,. Sa nu uitam ca Angela GHEORGHIU la anii Elenei MOȘUC nici nu venea in Bucuresti, ci canta oriunde altundeva. Deci, am urmarit cu asiduitate cand casieria ONB pune in vanzare biletele si am vazut cum din primele momente zburau locurile si se inrosea desenul salii ONB ca locurile se ocupau. Am pus mana pe telefon si l-am sunat pe un tanar sa-i zic si el a fost de acord sa-i iau si lui doua bilete. Drept care am cumparat din ceea ce mai ramasese dintre locurile foarte bune si la un pret adecvat, patru bilete. Dupa un timp am aflat ca iubita tinerelului i-a reprosat ca si-a permis sa cumpere bilete fara a o consulta, desi de la momentul cumpararii pana la cel al evenimentului erau aproape doua luni. In plus, daca stia cu ce se mananca chestia, nu spunea o astfel de prostie, dandu-si cu firma-n cap, pentru ca de la primul concert de la Bucuresti al lui MIchael Jackson din 1992, cand acesta avea numai 34 de ani, si pana la venirea Elenei MOȘUC, ne-au colindat numai mosi si bane. Sa nu spuna cineva ca Rolling Stones cand au venit in Bucuresti erau niste flacai? Sa nu zica vreo persoana ca formatia CDC era formata din virgini cand a concertat la noi? Am gasit pe altcineva sa mearga la spectacol, plin de durere ca am vazut cum o tanara fara creier judeca un gest si mai ales o sansa rarisima.
Am asteptat cu nerabdare s-o vad pe marea Elena MOȘUC in rolul Violetei din Traviata. Si a venit si momentul cu pricina. De la primele acorduri ale orchestrei s-a vazut ca este un eveniment. Fata de alte dati, cantau ingrijit, dar nu dadeau in branci. Cand a aparut Elena MOȘUC sala a aplaudat-o si a avut pentru ce. Ea a vantat cu adevarat splendid, ca o mare soprana de Met, Scala sau Verona. Si la Iasi in 1 noiembrie 2015 la Gala Operelor Nationale alaturi de Leo NUCCI a fost stralucitoare cantand un duet din Rigoletto, pe care l-am vazut la Verona aplaudat si bisat la scena deschisa. Dar sa revin la ceea ce a cantat Elena MOȘUC la Bucuresti in 18 ianuarie 2015. Spectacolul a fost ca la carte. Elena MOȘUC a fost diva, incontestabil cea mai buna, desi n-as zice ca baritonii n-au fost la inaltime. Despre balerini am numai cuvinte de toata jena. Gagicele erau grase si lente, iar barbatul era, vai steaua lui! Abia mai respira de uzat ce era! Tenorul, in persoana bietului Sune Hjerrild, abia se auzea. De regula iei o femeie foarte urata si o pui langa una urata sa para aia urata mult mai frumoasa. Aici nu era cazul sa iei un tenor slab, fara putere caci Elena MOȘUC era ea exceptionala. Din decenta, cei care au organizat spectacolul trebuiau sa-i dea un partener foarte bun si in acest fel spectacolul castiga cu mult mai mult.
In Pauza am cumparat un CD cu muzica interpretata de Elena MOȘUC, dar ariile de acolo sunt interesante insa nu m-au dat pe spate, pentru ca sunt din opere care mie nu-mi plac. Ceva din Lucia, in interpretarea sa de pe acel CD este exceptional.
Am vazut Traviata in nenumarate variante si pentru prima data am vazut un echilibru intre Giorgio Germont si Alfredo Germont, ca alura si ca varsta scenica. La Craiova am vazut un tata mult mai tanar decat fiul, iar la Chisinau am vazut un Alfredo scund, scund si-i sufla in chelie Violeta la duete...
Daca analizez, prezenta marii soprane Elenei MOȘUC a fost totul la ONB, acolo unde daca vrei sa plangi, dai banii si mergi sa vezi spectacole jenant de slabe. Cred ca urmatorul eveniment va fi exact peste 23 de ani asa cum a fost cand a venit tanarul Jackson pe stadion in 1992 si acum exceptionala Elenei MOȘUC la 40 de ani, in 2015 la ONB. Se zice ca varsta nu se da la femei, dar spectacolul a fost zis ca fiind aniversar ca.

Fotografia este luata de pe site http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/?p=800
Afisat azi 22 decembrie 2015 ora 10,30