SOFTWARE - Tipologii ©


De când există Internetul, s-au diversificat tipologiile de produse software. Ar trebui să facem clasificări după diferite criterii, dar aici mă voi limita la a prezenta doar unele tipologii de produse software, căci despre celelalte, fiecare dezvoltator de software, găseşte literatură foarte bogată.
Produse software destinate rezolvării unei clase restrânse de probleme. Utilizatorul:
- îşi creează cont,
- defineşte datele de intrare,
- selectează opţiuni,
- declanşează prelucrarea,
- stochează datele iniţiale,
- stochează rezultatele.
La o următoare accesare a produsului software, utilizatorul accesează contul său şi reia problema sau introduce o nouă problemă cu setul nou de date şi cu o nouă selecţie de opţiuni.
Produsele software destinate alocării temporare de resurse impun ca utilizatorul:
- să-şi creeze cont,
- să selecteze resurse,
- să alcătuiască o listă,
- să facă alocarea temporară,
- să dea informaţii privind plata,
- să confirme,
- să primească detalii privind livrarea resurselor.
Produsele software de instruire şi testare presupun:
- constituirea de cont de utilizator aflat într-o bază de adte,
- accesarea de cursuri,
- activarea de teste şi evaluarea automată,
- efectuarea de transmiteri de referate şi proiecte,
- comunicarea de rezultate,
- susţinerea de examene,
- transmiterea de evaluări.
Produsele software bazate pe achiziţiile de date automate, permit înregistrarea de consumuri, se transmit facturi şi se gestionează plăţile facturilor.
Produsele software pentru management de documente se implementează la nivelul organizaţiilor.
Produsele software pentru ţinerea de contabilităţi la firme se achiziţionează de fiecare firmă şi se implementează distinct, permiţând obţinerea tuturor rapoartelor care se transmit către cei interesaţi.
La ora actuală este puţin probabil să ne gândim la o problemă şi deja să nu existe un produs software elaborat pentru ea, mai ales când acea problemă este de mare interes.
Ceea ce trebuie avut în atenţie se bazează doar pe faptul că suntem în anul 2019 şi nici o problemă, oricare ar fi ea, nu mai trebuie tratată coborând standardele.
Ar fi nefiresc să ne apucăm să facem un magazin electronic şi să cerem beneficiarilor să meargă la bancă să facă plata şi nouă să ne trimită ordinul de plată scanat.
Ar fi bizare să lucrăm cu catalogul electronic şi profesorul să mai meargă la clasă cu catalogul sub braţ, cum şi mai nefiresc este ca baza de date a notelor să nu fie securizată, iar accesul la punerea notelor să fie haotică, fără a exista o matrice a rolurilor.
Acum nu mai trebuie să batem monedă pe tipologiile de produse software liniară, arborescentă şi graf, căci nimeni nu mai crede că un produs software serios este cu o altă structură decât structura graf şi includerea de proceduri standardizate are cote sub cele impuse.