SOFTWARE - Obiectivul ©


Ori de câte ori am avut ocazia să discut cu diferite persoane despre produse software am apreciat modul în care respectivele persoane ştiau să definească obiectivele de realizat.
Obiectivul este definit printr-o propoziţie. Dacă la definire se foloseşte un text prea lung, există riscul de a genera:
- confuzii,
- mai multe obiective,
- inconsistenţe.
Exemple de obiective:
- elaborare software de calcul stocuri curente,
- construire sistem informatic pentru managementul întreprinderii,
- dezvoltarea unui produs software de optimizare funcţii neliniare,
- software pentru optimizarea stocurilor de produse finite,
- software pentru gestiunea contractelor din întreprindere,
- software pentru conducerea în timp real a producţiei de piese de schimb.
Pornind de la definirea obiectivului, se construieşte întregul proiect cu care se merge să se obţină finanţarea. Dacă proiectul este într-o arborescenţă ceea ce acolo este rădăcina, pornind de la obiectiv, deci de la nodul rădăcină, mergând cu dezvoltarea se detaliază toate elementele până se ajunge la ceea ce se cheamă oferta pe baza căreia se obţine finanţarea.
Unii opinează să se facă părţi disparate şi numai după aceea să se treacă la definirea obiectivului. O astfel de abordare este rezonabilă, dar nu şi eficientă pentru că la un moment dat se obţin componente care pentru a fi integrate, trebuie să fie supuse unui proces de ajustare, care înseamnă costuri, dar şi riscuri ca în final produsul software obţinut să aibă mai probleme în exploatarea curentă.