SOFTWARE - Dezvoltatorii ©


Dezvoltatorii de software din ziua de azi sunt:
- companii puternice care lucrează în regim industrial,
- echipe de specialişti foarte performanţi,
- întreprinzători solitari, înzestraţi cu înaltă performanţă.
la ora actuală este nevoie de toate tipurile de dezvoltatori căci produsele software de realizat sunt foarte diferite ca nivel de complexitate, de tehnologie şi de termene de realizare, ceea ce-i face pe toţi compatibili cu clasele de produse software la care se angajează să lucreze.
Proiectele software deosebit de complexe revin marilor companii.
Proiectele software de complexitate medie revin echipelor de specialişti din laboratoare.
Proiectele de complexitate redusă, dar care sunt inovative, revin specialiştilor solitari, deosebit de talentaţi.
Dacă se produc alocări de proiecte la niveluri de neconcordanţă dintre complexitate şi forţa de a le realiza, soluţiile vor fi nu numai mediocre, dar şi neoperaţionale.
Dacă un produs software de foarte mare complexitate, să zicem un compilator, ar crede cineva că se realizează de un dezvoltator solitar, deşi are o gândire nerealistă, iar soluţia va fi un fiasco sclipitor.
Am auzit că un tip lucrează să construiască un ERP, ceea ce m-a făcut să cred că tipul este neserios, din moment ce echipe de cel puţin 50 de inşi lucrează la un ERP câţiva ani, fără să se laude că a realizat o capodoperă a genului.
Noi trebuie să socotim pe dezvoltatori exact cum facem când târguim lăutarii de nuntă. Ne uităm cum pun arcuşul pe vioară, nu stăm să le ascultăm repertoriul în stradă.
Un dezvoltator credibil:
- are proiecte implementate care sunt operaţionale şi avem ce vedea,
- dispune de resurse adevărate cu care să facă proiectul,
- este certificat, oferind garanţia că la un moment dat îndeplinea nişte condiţii,
- dispune de personal calificat şi certificat să facă munca din proiecte,
- are vocabularul faptelor, nu vocabularul laudelor.
Avem mii de posibilităţi de a ne convinge de seriozitatea dezvoltatorului, de la felul în acre vorbeşte, de la modul cum este îmbrăcat, de la maşina pe care o conduce, dar mai ales, pornind de la cine sunt persoanele cu care discutăm. Un dezvoltator valabil este acela care răspunde exact la întrebările care i se pun, fără a face paradă de cine este el şi ce-l recomandă. Niciodată nu am selectat colaboratorii după vorbe, ci după fapte. Un programator de nota 3 nu va scrie niciodată programe de nota 10. Un specialist cu darul băuturii nu va fi exact ceea ce ne dorim, căci el ne va lăsa baltă exact când avem nevoie de el. un tinichigiu auto care e muritor de foame, precis are el ceva care nu-l recomandă ca meseriaş, anume ori este hoţ, ori este beţiv, ori nu este tinichigiu auto.
Dezvoltatorii software serioşi miros a flori de primăvară. Dezvoltatorii farsori, miros a hazna.