SOFTWARE - Devizul ©


Trebuie spus din capul locului, că se încredinţează realizarea unui produs software unei echipe care a mai făcut produse software cu complexitate similară. Este o eroare să se semneze cecuri în alb, adică să se ofere spre realizare a unui produs software de complexitate mare, unei echipe care a realizat numai produse software simple.
Dacă se oferă elaborarea unui produs software de complexitate cu acre echipa este familiarizată, aceasta va întocmi un deviz:
- realist,
- cu precizie bună,
- având marje rezonabile,
- cu structură corectă,
- complet,
- verificabil,
- acceptabil,
- fără riscuri majore de depăşire.
Devizul trebuie să includă:
- durata de realizare planificată a produsului,
- lista de activităţi eşalonate în timp,
- structura echipei de lucru,
- fondul de timp alocat membrilor echipei,
- materialele necesare,
- livrabilele obţinute,
- tranşele de finanţare,
- cheltuielile pe activităţi şi pe categorii de resurse,
- totaluri.
Devizul nu este o improvizaţie, cu costurile minime pentru a fi declaraţi câştigătorii licitaţiei, ştiut fiind faptul că o astfel de abordare este sortită unui eşec răsunător, mai ales când la prima tentativă de a aduce corecţii devizului în sensul creşterii cheltuielilor, dezicia finanţatorului este defavorabilă.
Să ne imaginăm un constructor care a construit 50 de şcoli cu 24 de clase fiecare, dispuse pe parter plus două niveluri. Acesta va face un deviz foarte riguros pentru cea de-a 51-a şcoală, în timp ce un costructor de closete, dacă este pus să facă o şcoală, vaq veni cu un deviz construit după ureche, fără o bază reală, căci el nu are experienţa necesară.