SOFTWARE - concluzii ©


Prima concluzie, este că nimic nu este bătut în cuie, iar ceea ce era valabil ieri pentru utilizatori sau dezvoltatori sau pentru investitor, nu mai este valabil azi şi cu siguranţă, va fi ridicol, mâine.
A doua concluzie, are legătură cu caracterul oarecum retrograd al fiinţei umane, care neglijează de multe ori să-şi schimbe obiceiurile, pe care le transformă în năravuri, din care cel mai periculos este acela că fiecare crede că lumea începe cu el şi se termină cu el.
A treia concluzie, se bazează pe fluiditatea Internetului. Ceea ce azi exista şi era accesibil, mâine este posibil să nu mai existe şi să fie înlocuit cu ceva enervant de spectaculos, în contradicţie cu dorinţa noastră de a soluţiona problema exact aşa cum am făcut-o până mai ieri.
A patra concluzie, porneşte de la faptul simplu şi cotidian că nimeni nu face ceea ce trebuie noi să facem, adică să asigurăm securitatea a tot ceea ce ne înconjoară. Se vorbeşte de securitatea software asigurată de dezvoltator. Se vorbeşte de securitatea specifică utilizatorului. Cum investitorul este rotiţa cea mai importantă a angrenajului, nivelul de securitate depinde de el. n-aş vrea să se aplice din zgârcenia investitorului proverbul: s-a scumpit la tărâţe şi s-a ieftinit la mălai, căci cu securitatea aplicaţiilor web nu este de joacă.
A cincea concluzie, vine să sublinieze că dezvoltatorii trebuie să ţină seama de uzura morală şi să nu facă produse software de generaţia k-1, când în funcţiune sunt produsele software de generaţia k, iar în atelierele altor confraţi de-ai lor se află în diferite stadii produse software de generaţia k+1.
Acum, fiecare face ce vrea, căci o face pe banii şi pe munca lui, dar succesul de mâine se clădeşte azi, numai că trebuie inteligenţă, sudoare şi multă putere de a înţelege că doi şi cu doi fac patru, niciodată cinci sau alt rezultat diferit de patru.