BLOG BLOG BLOG
Chestiunea resetării

1. Termeni draguti

Nu stiu cum se face, dar din cand in cand apar cuvinte care exprima ceva mai mult sau mai putin interesant, insa plac atat de mult, incat sunt pe buzele tuturor, in orice moment si in orice ocazie, chiar daca folosirea lor este neadecvata, pana la indecenta. Un astfel de cuvand este resetarea, desi foarte multa lume nu stie nici ce inseamna, nici cum se face si mai ales nici ce efecte are. Nu trebuie sa mire pe nimeni nimic, din moment ce romanul stie tot si se pricepe la toare, deci si la resetare. In anul de gratie 2015 resetarea nu semai aplica domeniului informaticii unde a reseta este ceva uzual, ci se aplica asiduu clasei politice, vai steaua ei!
Este important sa se lamureasca termenii si de aceea trebuie vazut ce spun dictionarele.
DEX-ul zice ca a reseta inseamna a reinstala unul sau mai multe programe într-un calculator si provine din englezescul to reset. Din moment ce in DEX nu exista substantivul resetare, probabil, inventivi cum suntem noi si mai precis, prin capacitatea noastra de a face fix orice cu mecanismele limbii noastre, resetarea ar fi procesul prin care se reseteaza ceva. La adresa http://beta.merriam-webster.com/dictionary/reset pentru cuvantul buclucas exista urmatoarele doua abordari:
- to set again or anew (reset type) (reset a diamond) (reset a circuit breaker)
- to change the reading of often to zero (reset an odometer)
si sunt date si exemplele:
The machine reset the bowling pins.
His broken leg had to be reset.
Reset the timer to 10 minutes.
The fire alarm was reset.
Rezulta cu mare claritate ca aplicand un concept dintr-o zona in alta zona se impun si corectiile de rigoare. A reseta clasa politica inseamna un proces lung si foarte dificil, pentru ca este greu de conceput ca personaje care s-au gasit zeci de ani in fruntea bucatelor, de buna voie si nesilite de nimeni vor lasa locurile libere ca altii sa se infrupte din bunatatile. Din punctul meu de vedere am mari temeri ca aparitia altor persoane, data fiind natura umana, nu vor baga degetele in borcanele cu miere si nu le vor linge, ca mai apoi sa bage mainile pana la coate si de ce nu, sa cada chiar cu intregul lor corp acolo. Lacomia este totusi o trasatura umana, desi am vazut si caini lacomi si pasari lacome si forme de relief care din lacomie se napustesc peste vecinele lor, devorandu-le.
2. Proces lung si costisitor

Este foarte placut sa se foloseasca termenul de resetare, dar pentru altii, nu pentru cei care il utilizeaza desi ei sunt membri ai vechii clase politice. Partea interesanta a lucrurilor este data de faptul ca despre fiecare membru al clasei politice exista insemnari destul de complete care permit directionarea spre beciul domnesc la o adica. referirea se face mai ales in cazul in care persoane vizate refuza sa iasa din decor si se incapataneaza sa ramana in prim plan. Exemplele sunt nenumarate si sunt date pe sticla cu o frecventa atat de mare incat lumea se intreaba daca mai este spatiu si pentru urmatorii. Procesul de resetare este lung, costisitor si dureros. El se realizeaza cel mai eficient din interior, ca optiune personala. Introducerea de criterii de selectie pentru a-i califica pe viitorii candidati la primarii sau la deputatie sunt suficient de interesante. Numai ca au aparut si abordari ironice, care evidentiaza ca in CV pretendentul la un fotoliu pufos sa scrie ca are puscaria terminata si ca nu este nici cu suspendare si nici eliberat conditionat. Adica este curat ca lacrima, caci fata de societate, a platit gresala facuta. Daca s-a ajuns intr-un asemenea hal, clar ca chestiunea resetarii trebuie regandita din temelii.
Vor urma alegerile, vor urma alti pasi marunti dar siguri prin care se doreste aparitia de noi figuri. Trebuie sa fie figuri tinere, trebuie sa fie profesionisti in domeniile lor. Ceea ce s-a vazut in ultimul timp da o serie de sperante, insa ciurul trebuie sa fie cu mult mai des, pentru a nu permite intrarea superficialilor, incompetentilor, lunecosilor, slugilor, intrigantilor, prostilor in sala unde se gasesc bunatatile, oasele de ros si cascavalul. Votul este nu un petec de hartie, ci o arma. Daca populatia va intelege ca este o arma, cu siguranta ca resetarea se va produce. Daca nu, nu. Si vor fi in continuare doctori-doctori-doctori in oarece stiinte cu trei teze sustinute intr-un an, vor fi absolventi de nenumarate mastere obscure dupa ce s-au chinuit sa faca liceul si au sustinut BAC-ul la 40 de ani si tot felul de aberatii. N-am suflat o vorba de tezele plagiate, pentru a nu supara pe cei peste 95% dintre posesorii de titluri luate ca moft sau din dorinta de a fi in randul lumii, caci banda rulanta este una din marile cuceriri ale fluxurilor productiei de masa. Nu eu am fost acela care a zis ca doctoratul trebuie sa devina componenta a invatamantului de masa. Pe tutori nu eu i-am inventat, bre! Asa ca a reseta inseamna a sterge cu buretele un trecut odios, in care km de autostrada a costat infect de mult, in care studiile de fezabilitate au dus catre nicaieri si unde ingineriile financiare a facut ca o mita de 24.000 de euro sa fie privita cu dispret, din moment ce in curtea unei biserici se dadea mita 600.000 de euro. A reseta inseamna a schimba nivelul abordarii tuturor aspecdtelor incat sa nu se mai dea carnete de sofer unor analfabeti, sa fie pedepsiti hotii si hotilor de lux sa li se aplice corectiile care sa faca sa nu mai prolifereze acesta categorie, chiar daca ANRP a fost vaca de muls, bine gandita si mai ales bine orientata. Ne place sau nu, resetarea este singura cale de a stopa afundarea societatii in dezolare si intuneric, pentru ca un CNA cu penali este exemplul cel mai sinistru in care se vede ce nu trebuie facut.

16 decembrie 2015 ora 1030

revenire