Indicatori normati pentru masurarea CODULUI de ETICA

Este rezonabil ca indicatorii utilizati in masurarea calitatii unui cod de etica sa fie normati, pentru a avea o prima impresie asupra modului in care este construit indicatorul.
Daca un indicator este normat, inseamna ca valorile pe care le are, indiferent de variabilele independente, vor apartine unui interval. Este exact așa cum se intampla în cazul coeficientului de corelatie care este mai mare ca -1 si mai mic decat 1, stiindu-se exact semnificatia pe care acesta o are daca valoarea sa este negativa sau daca valoarea sa este pozitiva. Mai mult, se stie si cum stau lucrurile daca valoarea sa este foarte apropiata de -1 sau de 1, precum si de situatia in care valoarea coeficientului de corelatie este in jurul lui zero.
Daca se considera o serie de date cu N data de X1, X2, X3, ...., XN, se alege elementul minim al seriei Xmin si elementul maxim al seriei Xmax.
Se construieste seria cu termeni normati Y1, Y2, Y3, ...., YN fie folosind expresia:
Yi = Xi / Xmax
fie folosind expresia:
Yi = (Xi - Xmin) / (Xmin - Xmax).
Daca se iau in considerare subintervalele pentru aprecierea calitativa, stabilite empiric, se va concluziona rapid cum stau lucrurile cu codul de etica.
Daca indicatorul normat pe intervalul [0;1] are valoare mai mica decat 0,78 inseamna ca am construit un cod de etica slab.
Daca indicatorul normat pe intervalul [0;1] are valoare mai mare ca 0,78 si mai mica decat 0,92 inseamna ca am construit un cod de etica bun.
Daca indicatorul normat pe intervalul [0;1] are valoare mai mare decat 0,92 inseamna ca am construit un cod de etica foarte bun.
Rxista numeroase programe open source care permit normarii seriilor de date, nu neaparat pe intervalul inchis 0;1 ci dand valori oarecare capetelor de interval.

revenire

afisat azi 04 ianuarie 2019 ora 12,00