Ilie VĂDUVA

Profesorul Ilie VĂDUVA a fost rectorul Academiei de Studii Economice în perioada mai 1980 - noiembrie 1985. Folclorul zicea că profesorul Ilie VĂDUVA avea o agendă şi-şi nota în ea sarcinile pe care subalternii trebuiau să le realizeze, precum şi termenul de raportare a realizării. Făcea ce făcea profesorul Ilie VĂDUVA şi la datele stabilite îi chema pe subalterni şi aceştia rămâneau mască. De cele mai multe ori subalternii trăiau cu impresia că Ilie VĂDUVA are prea multe pe cap pentru a-şi mai aminti de ei. De regulă, cei mai mulţi plecau capul că nu realizaseră sarcina trasată.
Un fost coleg din clasele elementare, pe care l-am întâlnit la un grad didactic dat la Şcoala 194, povestea că elevul Ilie VĂDUVA avea tot timpul creioanele ascuţite, ceea ce mi-a adus aminte că şi elevul ULIANOV tot aşa, avea creioane foarte ascuţite.
Am o întâmplare de demult. Era într-o toamnă ziua repartizării studenţilor absolvenţi ai Facultăţii de Planificare şi Cibernetică. Eu eram secretar de partid cu organizatoricul şi trebuia să le dau taloanele de mutare de la organizaţie PCR la alta. Nu aveam pe cine lăsa copiii aşa că i-am luat cu mine la ASE. I-am dus la sala 2303 proaspăt zugrăvită, le-am dat acuarele, foi de hârtie şi le-am zis să fie cuminţi că eu mă mai întorc din titmp în timp. Cred că au fost ei cuminţi, dar s-au plictisit. Au luat apoi vopsele, bucăţi de hârtie şi au început să le arunce pe pereţi. Tocmai în acel timp recorul ASE, profesorul Ilie VĂDUVA a vizitat sălile să vadă cum erau pregătite pentru începutul anului universitar. I-a găsit pe copiii mei în exercitarea talentelor. A întrebat ai cui sunt. A discutat cu ei. Copiii mi-au spus că a fost acolo un nene cu care au discutat şi care s-a jucat cu ei. Am aflat şi eu despre ce era vorba. Rectorul Ilie VĂDUVA a rugat o femeie de serciciu să cheme zugravii ceva mai târziu să refacă zugrăveala. Când l-am întâlnit pe profesor mi-a zis că am copii frumoşi. N-a zis niciun cuvânt urât despre ceea ce făcuseră ei în sală.
Mai am o întâmplare în care profesorul Ilie VĂDUVA a arătat că este un domn. Era în anul în care a fost distrusă facultatea de Cibernetică, adăugându-i-se termenul de Planificare. Atunci nu mai erau ore de informatică. S-a decis ca un grup mare de cadre didactice de la Catedra de Cibernetică Econom,ică să migreze temporar la Catedra de Informatică de Gestiune. Rectorul Ilie VĂDUVA a condiţionat migraţia ca alegerea s-o facă el. Aşa ne-am trezit foarte mulţi colegi că ţineam seminarii studenţilor de la Facultatea de Contabilitate. A fost un an bun, căci am avut posibilitatea să colaborâm cu colegii noştri de la Catedra de Informatică de Gestiune, cu care ne întâlneam des la munca patriotică din agricultură.
Profesorul Ilie VĂDUVA avea plăcerea de a studia chestiuni de programare şi chiar a colaborat la scrierea unei cărţi de programare în COBOL. Eu primeam cărţi din străinătate. I-am oferit o carte de programare structurată pe care a fotocopiat-o în câteva ore şi mi-a înapoiat-o. Am admirat că un om la statutul său are preocupări de execuţie în zona programării calculatoarelor.
După încheierea mandatului de rector, Ilie VĂDUVA a ocupat funcţii importante în guvernul ţării noastre. Imediat după 22 Decembrie 1989, revoluţionarii, l-au închis în arhiva ASE, iar atunci când l-am salutat, căci eu respect omul tot timpul pentru ceea ce el este în mintea mea, am fost tras de urechi de unii pe care el i-a miluit, dar care au uitat.
Pe mandatul rectorului Ilie VĂDUVA am început să trimit articole la reviste în strpinătate şi la conferinţe importante de computer science. Nu am avut oprelişti în a trimite materiale spre publicare în străinătate şi nici nu am avut probleme că aveam o vastă corespondenţă cu profesori de la mari universităţi din străinătate. Am primit aprobări de la profesorul Ilie VĂDUVA şi ori de câte ori mergeam să-mi semneze adresele către poştă pentru a trimite materialele, mă felicita şi se scuza că ASE nu are bani să plătească timbrele pentru scrisori.

revenire