Ion Gh. ROȘCA

Profesorul Ion Gh. ROȘCA a fost rectorul Academiei de Studii Economice în perioada mai 2004 - 4 martie 2012.
Profesorul Ion Gh. ROȘCA mi-a fost coleg de catedră. Despre colegul de catedră Ion Gh. ROȘCA am multe de spus. Despre rectorul Ion Gh. ROȘCA voi spune că ori de câte ori ca şef de catedră am avut probleme de rezolvat, le-am rezolvat, dar el era prorector atunci.
Ca rector, am remarcat că avea uşa de la cabinet deschisă pentru oricine ar fi dorit ca rectorul să-i rezolve o problemă. Era un gest prin care rectorul dorea să-şi arate popularitatea şi capacitatea de a fi alături de popor. Eu am o altă precepţie. Un şef are fluxuri cu cei de pe nivelul imdeiat de sub ei. Când cel din vârful piramidei pierde timpul cu detaliile executanţilor, va pierde din vedere marile probleme ale organizaţiei. Profesorul Ion Gh. ROȘCA m-a determinat să intru în cabinetul rectorului, undeva prin anul 2006, după 35 de ani. Mi-am călcat jurământul căci am crezul că cel pentru care mi-l luasem nu merita, căci oamenilor mici nu trebuie să le ceri niciodată se se autodepăşească pentru că nu sunt în stare.
Am regretat că la nivelul ASE nu s-a găsit o soluţie aşa cum au găsit rectorii de la BABEş-BOLYAI şi de la CUZA pentru salvarea profesorilor de consecinţele dramatice ale legii lui BOC din 2011. Pe parcursul anului 2011, toţi profesorii care împlineau vârsta de pensionare, a doua zi aveau semnate deciziile de pensionare şi punct. Am avut colegi excepţionali care au suportat cu mare greutate consecinţele acestui mod brutal de a încheia activitatea didactică. Era modalitatea de a scăpa de tot felul de elefanţi incomozi. S-a creat o atmosferă tensionată, care a avut urmări după data de 4 martie 2012, căci lumea nici nu uită şi nici nu trece cu vederea.
Am regretat că profesorul Ion Gh. ROȘCA a fost umilit la o rundă de alegeri după ce s-a încheiat mandatul de rector. Mi-a părut nespus de rău când am aflat că a plecat dintre noi chiar în zilele când ASE îşi serba centenarul.
Cândva i-am vorbitlui Ion Gh. ROȘCA despre aprecierile mele legate de faptul că Sabin BĂLAȘA a executat frescele de la sala de lectură a bibliotecii ASE, dar am spus că voi aprecia pe acel rector care va avea în cabinetul său o pictură de Ion ANDREESCU, pictor pe care eu îl consider cel mai mare pictor român.
Regret că în clădirea facultăţii de Cibernetică nu este până acum, un amfiteatru care să poarte numele profesorului Ion Gh. ROȘCA. Am înţeles că există un liceu în Osica de Sus, că o clădire a ASE din Predeal care au numele Ion Gh. ROȘCA.

revenire